Vogelgriep drukt stempel op eierprijs

22-04 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De paasverkopen waren goed, de consumptie was redelijk goed. Nu Pasen en de paasvraag voorbij is, is daar geen prijsverhogend effect meer van te verwachten. Daarmee ligt de paaspiek achter ons.

De eiernoteringen daalden deze week licht. Barneveld vormde een uitzondering door onveranderd te noteren voor kooi- en scharreleieren. Wegens de beperkte afvoermogelijkheden van eieren vanaf de pluimveebedrijven in die regio met de vele AI-uitbraken. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren daalde over alle gewichtsklassen gemiddeld met een dubbeltje. De Duitse Weser-Ems daalde bij de scharreleieren over alle gewichtsklassen met rond de twee dubbeltjes, bij de kooieieren met een stuiver bij de witte en met een dubbeltje bij de bruine.

De NOP-richtprijs kon het hoge prijsniveau deze week ook niet vasthouden. De richtprijs voor de witte scharreleieren 62-63 gram daalde met 29 cent naar € 11,12, die van de bruine scharreleieren met 16 cent naar € 11,40. Wiens eieren erop worden uitbetaald kan niet klagen over deze daling. Want het is nog altijd een fors verschil met vorig jaar toen in week 16 de NOP-richtprijs voor de witte scharreleieren € 6,31 noteerde en voor de bruine € 6,93.

Kooi is bepalend

De industrienoteringen daalden deze week, de Duitse Weser-Ems Verarbeitung met een dubbeltje bij zowel kooi als scharrel, de Franse Rungis (kooi-eieren) met een stuiver.

De NOP-industrienoteringen kwam zowel voor kooi- als voor scharreleieren deze week op € 1,748 per kilo. Dit betekent voor de kooi-eieren een daling met een stuiver, voor de scharreleieren met 5,9 cent. Een verschil met vorig jaar van 94,4 cent bij de kooi-eieren en 90,3 cent bij de scharrels.

De gelijke industrienotering voor kooi- en scharreleieren geeft volgens een handelaar aan dat de kooi-eieren en vooral de krapte daarvan, de markt bepalen en daarmee ook de prijs van tafeleieren. De NOP-stuksprijs van witte scharreleieren zit min of meer op industrieprijs, die van bruine er net boven.

Vogelgriep treft vooral kooi

De vogelgriepsituatie in de Gelderse Vallei met toenemend aantal besmettingen en preventieve ruimingen zorgen voor een onoverzichtelijke situatie. En voor veel onrust over hoe de vogelgriep zich zal ontwikkelen. De laatste besmettingen hebben weer veel pluimveebedrijven tijdelijk en vanwege overlap van gebieden, langer op slot gezet. Sommige pakstations hebben daardoor een zeer beperkte aanvoer.

De vogelgriepsituatie zorgt voor onzekerheid over de productie in en aanvoer vanuit het gebied. Er zijn ook enkele bio-bedrijven preventief geruimd, maar de verwachting is niet dat dit tot krapte van bio-eieren zal leiden, gezien de productie-uitbreiding van bio de laatste tijd.

Ook wereldwijd zorgt vogelgriep voor een lager aanbod. De productie die als gevolg van vogelgriep in de Verenigde Straten en Europa (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen en Italië) is weggevallen betreft vooral kooi-eieren, evenals de weggevallen aanvoer vanuit Oekraïne. Dat lagere aanbod van kooi-eieren zal vooralsnog de markt blijven beïnvloeden. Met gevolg een blijvend hoog prijsniveau. “Maar de grenzeloze stijging ligt achter ons”, zo zei een eierhandelaar stellig.

Prognose: prijsdaling

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer