Doorgaan naar artikel

Vogelgriep gooit ook verkopen Britse kerstkalkoen in de war

De Britten kiezen deze kerst uit angst voor vogelgriep massaal voor de diepvrieskalkoen.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De Britten kiezen deze kerst uit angst voor vogelgriep massaal voor de diepvrieskalkoen. De kleinere fokkers blijven met hun kalkoenen zitten.

De ook in het Verenigd Koninkrijk ernstige uitbraak van hoogpathogene vogelgriep gooit op een onverwachte manier de verkopen van de traditionele kerstkalkoen in de war. Kleine lokale kalkoenenfokkers blijven met hun dieren zitten omdat veel Britten voor de zekerheid en tegen hun gewoonte in een diepvrieskalkoen hebben gekocht.

Dreigend tekort kalkoenen

De vogelgriepepidemie breidt zich nog steeds uit, met bijna dagelijks nieuwe meldingen door de dier- en plantgeneeskundige dienst APHA. De altijd snel paniekerige media waarschuwen daarom al wekenlang voor een dreigend tekort aan kalkoenen, voor een flinke meerderheid van de Britse gezinnen nog altijd een must voor het kerstdiner. Die waarschuwing komt ook van de British Poultry Council die tijdens een hoorzitting van de Kamercommissie voor het platteland meldde dat honderdduizenden kalkoenen waren geruimd.

Veel Britten hebben kennelijk die waarschuwingen ter harte genomen, want al eind november werd gesignaleerd dat recordaantallen diepvrieskalkoenen werden verkocht. Die dieren komen niet alleen uit het Verenigd Koninkrijk, maar worden ook aangevoerd uit bijvoorbeeld Polen. De grootste leverancier is Bernhard Matthews, een kalkoenenspecialist die al enkele jaren eigendom is van 2 Sisters Food Group.

Problemen bij kleine fokkers

Nu velen hun kalkoen al hebben geregeld, loopt het in het andere verkoopkanaal spaak. Normaal gesproken halen veel Britten hun kalkoen bij een plaatselijke fokker, die zijn op het platteland overal te vinden, of bij de lokale slager die ze dan ook weer uit de eigen omgeving betrekt. Die verse kalkoenen kan je dan een paar dagen voor kerst ophalen, waarbij je bij de slager altijd in een lange rij tot ver buiten de deur, de befaamde ‘queue’, staat te wachten. Zo’n scharrelkalkoen kost een stuk meer, maar de kwaliteit is dan ook meestal beter terwijl het tegenwoordig belangrijke dierenwelzijn ook beter verzorgd is.

Lees ook: Eén vol jaar vogelgriep, en nu?

Veel van die kleine fokkers zien nu dat bestellingen worden afgezegd of dat minder kalkoenen worden besteld. “We zitten al maanden in de zenuwen of we getroffen worden door vogelgriep. Nu ben ik hopelijk door het oog van de naald gekropen en kan ik mijn dieren niet kwijt”, zegt kalkoenenfokker Paul White in The Guardian. “Veel mensen lijken af te zien van een verse kalkoen, omdat ze toch steeds meer verhalen horen over het risico dat vogelgriep overslaat op de mens. Dat is gevaarlijke bangmakerij, maar het slaat wel aan. Door al die toestanden heb ik nog heel veel dieren over dus wie een verse kalkoen zoekt, kan nog langs komen.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin