Vogelgriep Noord-Ierland was laagpathogeen

15-01-2020 | |
Foto: Galama Media
Foto: Galama Media

De vogelgriep op een vleeskuikenouderdierenbedrijf in Fermanagh in Noord-Ierland was de variant H6N1, een laagpathogeen type.

Voor die minder ernstige vorm van vogelgriep geldt geen meldingsplicht, heeft het Noord-Ierse ministerie voor landbouw meegedeeld. Afgelopen week riep het ministerie pluimveehouders in de regio op om de waakzaamheid verder op te voeren omdat er een verdenking van vogelgriep was, in afwachting van de resultaten van onderzoek op het bedrijf.

Bioveiligheid op hoogste peil

De transportbeperkingen voor het betrokken bedrijf zijn inmiddels ingetrokken. “Hoewel in dit geval geen verdere actie vereist was, roepen we pluimveehouders toch op om hun bioveiligheid op het hoogste peil te houden en ook uiterst waakzaam te blijven. Dit wijst ons er op het juiste moment nog eens op dat vogelgriep een voortdurende bedreiging vormt voor iedere pluimveehouder. Het zou vernietigend zijn voor de hele sector als we een wel-meldingsplichtige variant binnen zouden krijgen”, zegt hoofd diergeneeskundige dienst Robert Huey.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer