Vogelgriep op kinderboerderij in Spijkenisse

26-08 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

In Spijkenisse (Z-H) is op een kinderboerderij vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 150 vogels op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1-kilometer en in de 3-kilometer zone van de besmetting liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10-kilometer zone liggen drie pluimveebedrijven. Hiervan zijn twee bedrijven niet meer actief. Het derde bedrijf is een eierhandelaar waar geen pluimvee aanwezig is. Hier wordt geen vervoersverbod voor ingesteld.

Tweede kinderboerderij

De teller staat deze maand al op acht vogelgriepbesmettingen, waarvan twee op kinderboerderijen. Op 17 augustus was AI vastgesteld op een kinderboerderij in Vlaardingen, ook in Zuid-Holland.

Drie pluimveebedrijven in Gelderland waren deze maand besmet, waarvan twee in Lunteren: op 14 augustus een leghennenbedrijf, enkele dagen later een eendenbedrijf. De derde Gelderse besmetting was op 17 augustus een bedrijf met grootouderdieren voor vleeskuikens in Maurik. De overige besmettingen deze maand waren op 2 augustus een bedrijf met biologische en scharrelhennen in Dalfsen (Ov.), op 15 augustus een legbedrijf in Schore (Zeel.) en op 23 augustus een kleinschalig bedrijf met bij sierwatervogels in Abbekerk (N.-H).

Landelijke maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook is in tien regio’s (langs de kust en in het midden van het land) de ophok- en afschermplicht voor risicovogels nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, de afschermplicht voor niet-commercieel gehouden risico-vogels. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer