Vogelgriep remt aanbod vleeskuikens

06-01 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

De inkoop en planning van kuikenslachterijen is een survivalrun tussen alle vogelgriepproblemen door.

Door de nieuwe gevallen van AI in Friesland en Overijssel zijn weer verscheidene pluimveebedrijven getroffen of beperkt in hun bedrijfsvoering. Zo stonden de 200.000 kippen van het getroffen bedrijf in het Friese Blija voor levering volgende week op de planning. Die vallen er tussenuit.

Lees ook: Bijna miljoen dieren geruimd om vogelgriep

Een logisch gevolg zou zijn dat de betreffende slachterij dit gat probeert te vullen met dieren van elders. Maar elke slachterij is voorzichtig en niemand heeft kuikens over. En in de markt is het aantal vrije koppels erg dun gezaaid. Doordat die kuikens niet voor de dag komen – omdat ze er gewoon niet zijn – heeft het wegvallen van een deel van het aanbod geen effect op de noteringen van vrije kuikens. Barneveld noteert in week 2 net als de afgelopen weken € 0,96 tot € 0,98 per kilo levend gewicht. Ook in het Belgische Deinze blijven de noteringen ongewijzigd. Daar staat de notering deze week opnieuw op € 1,03 tot € 1,05 per kilo.

Verbod op uitladen

Naast het directe gemis van dieren bij ruimingen frustreert ook het verbod op uitladen in het 10 kilometergebied de planningen. Om binnen de welzijnsnormen te blijven worden die stallen eerder geleegd. Maar dan is het oppassen dat dieren niet in de verkeerde gewichtsklassen worden geslacht, en de vleesdelen daarmee lastig te verkopen zijn. Een ander punt van zorg voor slachterijen is dat herbevolking in die gebieden ook niet mogelijk is. De planning voor de volgende ronde raakt zo ook verstoord.

Januari is geen topmaand in de vleesverkoop. De botproducten lopen nog wel weg, maar de prijzen van borstkappen en filet staan onder druk. Daardoor wordt het wegvallen van vleesaanbod (aan de verkoopkant van de slachterijen) niet als een probleem ervaren. Echter, van een tekort is ook geen sprake, dus een prijsopdrijvend blijft ook hier uit.

Noteringen

De noteringen van kuikens worden niet anders door alle commotie. Waar de prijs van vrije kuikens blijft staan, blijft die van contracten naar verwachting wel licht doorstijgen. Hierbij is vooral de stimulans om pluimveebedrijven die kúnnen opleggen ook aan de gang te houden de grote drijfveer. De Belgische ABC-prijs, die het jaar deze week met een cent prijsstijging begon, maakt volgende week echter een pas op de plaats op € 1,02 per kilo levend gewicht.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer