Vogelgriep treft legkipbedrijf in Vinkeveen

22-11-2021 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Bij legkippen op een pluimveebedrijf in Vinkeveen (U.) is zondag vogelgriep vastgesteld.

Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 10.000 legkippen geruimd.

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Vinkeveen liggen geen andere pluimveebedrijven, meldt het ministerie van LNV. In de 10 kilometer zone rond dit bedrijf liggen twee andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt het vervoersverbod.

Er wordt een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten tussen het besmette bedrijf en andere locaties. Een risicovol contact is bijvoorbeeld wanneer een bezoeker op een besmet bedrijf is geweest, en daarna een ander bedrijf heeft bezocht. Indien nodig worden aanvullende maatregelen genomen.

Zevende besmetting

Het is de zevende besmetting sinds het begin van deze golf van uitbraken op 26 oktober. Een week geleden werd ook al vogelgriep geconstateerd bij een pluimveebedrijf met 122.500 vleeskuikens in het Friese Tzum. Eerdere besmettingen met hoogpathogene vogelgriep vonden plaats bij een leghennenbedrijf en twee vleeseendenbedrijven in Zeewolde (Fl.), een vleeskuikenbedrijf in Grootschermer (N.-H.) en een leghennenbedrijf in Lutjegast (Gr.). Het type vogelgriep dat nu in Nederland voorkomt, werd in september aangetroffen bij trekvogels in Rusland.

van der Werff
Meer over


Beheer