Doorgaan naar artikel

Vogelgriep verergert malaise pluimveevleessector

Met de ruiming van het leghennenbedrijf in Hekendorp, werd maandag 23 november begonnen. Zondag werd bekendgemaakt dat het AI-besmet is. - Foto: ANP

Met de ruiming van het leghennenbedrijf in Hekendorp, werd maandag 23 november begonnen. Zondag werd bekendgemaakt dat het AI-besmet is. - Foto: ANP

De twee vogelgriepuitbraken afgelopen weekend zetten de vleespluimveesector verder onder druk.

De sector die al werd overspoeld door goedkope filet uit Polen en Oekraïne, kwam door het wegvallen van de afzet naar de horeca wegens de corona in nog zwaarder weer. Dit leidde tot forse daling van de vleeskuikenprijzen, tot sluiting van pluimveeslachterij Frisia en tot het faillissement van pluimveeslachterij GPS. “En nu krijgt de export naar derde landen klappen door AI”, aldus Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nepluvi, de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie.

Vlees blijft op Europese markt

Een 16-tal landen, waaronder Vietnam, Cuba, Singapore, Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, heeft wegens de AI-uitbraken zijn grens gesloten voor Nederlands pluimveevlees. Ongeveer een kwart van de Nederlandse export van pluimveevlees gaat naar landen buiten de EU. Een aantal derde landen, waaronder Oekraïne en Hongkong, accepteert regionalisering. Die sluiten hun grens alleen voor regio’s in Nederland waar AI heerst, maar laten vlees uit andere delen wel toe. “Maar als er in veel regio’s AI is, kunnen ze maar zo de grens voor heel Nederland dicht doen”, zegt Oplaat.

Volgens de Nepluvi-voorzitter worden er momenteel veel kuikens “geslacht voor de vriezer.” En de Nederlandse slachterijen hebben tijdens de eerst coronagolf tot en met juni, al € 8 miljoen opslagkosten gemaakt voor pluimveevlees dat in vrieshuizen ligt. “De situatie is dramatisch.”

Ook Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken, Frankrijk en Kroatië hebben te maken met de besmettelijke (hoogpathogene) variant van vogelgriep en grenssluitingen. Ook dat pluimveevlees blijft op de Europese markt.

Ruiming van bedrijven

Zaterdag 21 november werd vogelgriep vastgesteld in Witmarsum (Fr.) op een bedrijf met 90.000 vleeskuikens. Bijzonder, want nog niet eerder was AI op een vleeskuikenbedrijf aangetroffen. Zondag 22 november werd vogelgriep vastgesteld bij een bedrijf met 100.000 opfok- en leghennen in Hekendorp (Utrecht), dat ook in 2014 door AI werd getroffen. Bij beide bedrijven gaat het vermoedelijk om een hoogpathogene variant. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat ze allebei ruimen. Eerder werden al vogelgriepbesmettingen vastgesteld in Altforst, Puiflijk, Terwolde en Lutjegast.

Broedeieren naar Rusland

Na de eerste HPAI-besmettingen in Altforst en Puiflijk sloot Rusland zijn grenzen voor Nederlandse broedeieren. Vóór die grenssluiting gingen er wekelijks zo’n 14 miljoen broedeieren naar Rusland, ongeveer 70% van de Nederlandse broedei-export. Broedeieren gaan daarom nu ook naar de eiproductenindustrie. En om de productie van broedeieren te temperen, worden koppels moederdieren vervroegd geslacht.

Om broedeiexport naar Rusland weer mogelijk te maken, hebben Nederlandse exporteurs van zo’n 200 exportwaardige vermeerderingsbedrijven Russische vragenlijsten ingevuld. Die liggen nu ter beoordeling bij het ministerie van LNV en worden binnenkort naar Rusland gestuurd. Ter beoordeling van de Russische autoriteiten. “We hopen dat dan de lichten weer op groen gaan”, zegt Anton Butijn, voorzitter van de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK).

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Hans Bijleveld

Redacteur Pluimveehouderij

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin