Vogelgriep zet kuikenmarkt op slot

09-09 | |
Foto: Sebastiaan Rozendaal
Foto: Sebastiaan Rozendaal

Vogelgriep domineert de kuikenmarkt.

Het grote aantal getroffen gebieden met vogelgriep, waaronder ook in pluimveedichte regio’s, zorgt voor verstoorde planningen en vooral veel onzekerheid. Vooral bedrijven en handelaren die in de Duitse grensregio actief zijn spreken van een ‘stand still’ van de handel. Duitse slachterij Rohkötter geeft aan niet alle kuikens te kunnen slachten. En hoewel op papier de dieren gewoon naar Nederlandse slachterijen kunnen, is daar nog geen toestemming voor van de autoriteiten. Dat zet de handel op slot. Handelaren en slachterijen weten niet of die kuikens komen of niet en dus is er niet op te plannen.

Veel lichte kuikens

Handel in vrije kuikens is er daardoor nauwelijks. Slachterijen ruilen vooral onderling om pieken en gaten in de planning glad te strijken. Doordat in getroffen gebieden niet uitgeladen mag worden, is het voor slachterijen lastig om de optimale gewichten te laden. Het aantal lichte kuikens is veel meer dan waar vraag naar is, maar die houden slachthaken bezet van dieren die eigenlijk op dat moment geslacht zouden worden. Die schuiven naar achter waardoor zware dieren nóg zwaarder worden. Het aantal dieren in het meest gevraagde segment van 2.600 tot 2.700 is daardoor minder. Hoewel het niet ideaal is, druk het niet op de prijs. De handel is wel zo gevraagd dat die ook buiten de optimale gewichten nog voor goed geld te verkopen is.

Het verbaast dan ook niet dat de Barneveldse notering voor vrije kuikens volgende week een pas op de plaats maakt. De noteringen voor zowel lichte als zware kuikens blijven staan op € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend gewicht. Ook Deinze noteert deze week prijshoudend op € 1,26 tot € 1,28 per kilo.

De contractnoteringen stegen deze week in verschillende mate. Jan van Ee hield zijn notering onveranderd op € 1,165 per kilo, Esbro pluste een halve cent naar € 1,195 per kilo, maar Clazing volgde de verhoging van de ABC-prijs (+€ 0,02) door € 0,015 te verhogen naar € 2,215 per kilo. Het resulteerde in een stijging van de VCN met € 0,0125 naar € 1,1375 per kilo. Ook volgende week zal naar verwachting hier en daar een plus op de noteringen verschijnen. Vooral bij slachterijen die de strategie hebben de noteringen niet met sprongen maar geleidelijk te laten oplopen.

Wel zijn er zorgen over het effect van de exploderende energiekosten. Die hakken er zowel op vleeskuikenbedrijven als bij slachterijen flink in. De zorg is dat dit onvoldoende in de verkoop door te berekenen is en dat dit de komende herfst en winter een struikelblok wordt.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer