Volatiele gasmarkt daalt na record

30-08 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De gasprijs is weer zo volatiel dat AgroEnergy geen gasprijzen af kan geven voor zijn klanten in de land- en tuinbouw.

Vorige week ging, alweer zonder duidelijke aanleiding, de gasprijs omhoog van net onder de € 2,50 per kuub naar € 3,12. Die stijging werd gekoppeld aan de aankondiging dat de Nord Stream-pijplijn nog een keer in onderhoud gaat én dat de Noorse gasinstallaties momenteel onverwacht onderhoud nodig hebben. De gasprijs is op de dagmarkt inmiddels wel weer onder de € 3 gedoken, maar van uur tot uur no steeds zo onstabiel dat AgroEnergy geen klikprijzen afgeeft voor de tuinders.

Vraag

Aan de vraag vanuit de Nederlandse glastuinbouwsector noch die van de Nederlandse industrieën en huishoudens ligt het in elk geval niet dat de markt zo overspannen is en blijft. Dat werd ook weer eens duidelijk uit de cijfers die het CBS vandaag publiceerde over het sterk verminderde gasverbruik in Nederland in de eerste zes maanden van 2022.

Waanzin temmen

In heel Europa willen regeringen – en in Brussel ook de Europese Commissie – maatregelen nemen om de ‘waanzin’ op de gasmarkt én op de stroommarkt, die door het gas wordt beïnvloed, in te tomen. Dergelijke aankondigingen zijn tot op heden echter niet van veel waarde gebleken op de markten.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer