Volatiele koolzaadprijs maakt teler afwachtend

02-08 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De Groningse koolzaadnotering stijgt deze week met € 5 naar € 675 per ton. Koolzaad is dit seizoen goed gegroeid met goede kwaliteit.

De prijs gaat in Nederland niet omhoog, omdat er een tekort zou zijn door mindere kwaliteit. Handelaren kijken per dag wat de prijs doet, waar voorheen prima een week lang met een prijs kon worden voortgeborduurd.

Telers afwachtend

De meeste telers wachten af met het verkopen van de koolzaad. De prijsfluctuaties zijn zo sterk dat sommigen een afwachtende houding aannemen en anderen op een hoger niveau hopen. Daarbij zijn veel akkerbouwers druk met de tarweoogst.

De afgelopen weken bewogen fysieke koolzaadprijzen met tientjes op en neer. De Duitse koolzaadnotering in Hamburg stijgt deze week met € 7 naar € 647 per 100 kilo. Begin juli werd nog op € 675 genoteerd.

Onzekerheden op internationale markten

Op de internationale markten zijn veel onzekerheden, waardoor ook lokale prijzen schommelen. Amerika werd verrast door de nieuwe cijfers over de stand van zaken van de sojagewassen. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) maakte 1 augustus bekend dat 60% van de sojabonen in een ‘goede tot uitstekende’ conditie verkeert. De verwachting was dat dit percentage lager zou uitvallen door het droge weer en de hoge temperaturen. Hierdoor daalden de noteringen voor sojabonen op de eerste handelsdag van augustus.

Afzetcijfers soja

Daarbij waren de Amerikaanse afzetcijfers voor soja vorige week goed. Er werd meer Amerikaanse soja uitgevoerd dan waar eerder van werd uitgegaan.

Oekraïne

Verder blijft de situatie in Oekraïne onzeker en worden de diplomatieke spanningen tussen de Verenigde Staten en China in de gaten gehouden. Een eventueel bezoek van Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, aan Taiwan ligt gevoelig omdat China de onafhankelijkheid van Taiwan niet erkent. China is een belangrijke importeur van sojabonen op de wereldmarkt.

Prognose: volatiele koolzaadprijzen.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer