Volatiliteit blijft graanmarkt beheersen

08-06 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De graanmarkt blijft onvoorspelbaar met zeer volatiele prijsbewegingen. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne houdt spanning op de markt. Er blijven veel twijfels over mogelijke hervattingen van de exportactiviteiten vanuit Oekraïne. Ook over de opslagmogelijkheden in het land zijn de zorgen groot voor de nieuwe oogst die eraan komt.

Een belangrijke graanopslagplaats in de Oekraïense zeehaven Mykolaiv is gebombardeerd, waardoor begin deze week internationale tarweprijzen omhoog bewogen. Doordat veel speculanten op de termijnmarkten actief zijn bewegen noteringen in Parijs gevoelig op elk nieuwsbericht. Dinsdag 7 juni herstelden de tarwenoteringen gedeeltelijk, omdat er gesprekken zijn over Oekraïense graanexport.

Voornamelijk omdat er meer positieve berichten zijn is de tendens dat tarweprijzen omlaag bewegen. Ook de meeste lokale graanprijzen noteerden deze week lager. De Rotterdamse graanbeurs noteert begin juni voor EU-voertarwe op € 388 per ton. Dat is het niveau waar begin maart ook op werd genoteerd. In Groningen daalde de voertarwenotering met € 375 (-€ 8). De voertarwenotering in Hamburg blijft deze week onveranderd op € 400 per ton. De graanhandel is deze week matig, mede omdat het een kortere week is na Pinksteren.

Maisnoteringen goed op niveau

Het noodweer in Frankrijk van afgelopen weekend lijkt niet sterk van invloed op de graannoteringen. Alle neerslag die valt lijkt gunstig aangezien het over het algemeen erg droog is in Frankrijk.

Maisnoteringen blijven goed op niveau. Hoewel de gewascondities in de Verenigde Staten niet tegenvallen bewegen noteringen op de termijnmarkt in Chicago omhoog. De conditie van de Amerikaanse mais werd afgelopen weekend voor 73% als ‘goed tot uitstekend’ bestempeld. Het vijfjarengemiddelde ligt op 72% in dezelfde periode. Ook de Braziliaanse oogst lijkt ruim uit te vallen, waardoor de stijgende maisnoteringen opvallend zijn.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer