Voldoende eieren in alle soorten

Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Een klein plusje zat er nog in deze week op de eiermarkt. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram steeg van € 7,71 naar € 7,77 per 100 eieren.

De notering voor witte eieren van dat gewicht wist nog een cent meer te plussen en kwam daarmee op € 7,43 per 100. Amsterdamse grossiersindex steeg een dubbeltje en de Duitse WeserEms notering schreef een stuiver bij de meeste maten bij. Dat brengt bruine M-en op € 8,25 per 100.

Geen vraag horeca

Op de spotmarkt in Barneveld zat er niet meer in dan de prijzen die vorige week ook genoteerd werden. Dat komt overeen met het beeld dat eierhandelaren van de markt schetsen. De consumptie is goed en de handel loopt vlot, maar meer geld vragen zit er niet in. Dan haken kopers af.

De industrie koopt minder dan andere jaren door het ontbreken van de vraag uit de horeca. Maar het valt sommige pakstations op dat de industrie internationaal gezien ook kort voor Pasen nog altijd eieren koopt. Dat is positief, want dat betekent dat er belangstelling blijft voor eieren. Anderen pieken nog snel voor de feestdagen. Zo leken de eierververs vorige week al een stap terug te doen, maar schoten de bestellingen, vooral voor de Duitse markt, deze week ineens door het dak.

Eierhandel moeilijk voorspelbaar

Met nog een week te gaan voor Pasen wordt het spannender om te zien hoe de markt zich ontwikkelt. Het is een week waarin vooral wordt uitgeleverd, en hooguit nog wat laatste bestellingen worden ingeboekt maar de grote lijnen wel staan.

Door corona is het bestelpatroon anders en dat maakt de eierhandel moeilijker voorspelbaar dan andere jaren. En de continu wijzigende maatregelen, zoals deze week de aangekondigde Paaslockdown in Duitsland die later weer ingetrokken werd, zorgen voor extra werveling. Er wordt besteld, bijbesteld, maar ook net zo makkelijk weer afbesteld, volgens pakstations. Evengoed zijn er voldoende eieren beschikbaar in alle soorten om aan de vraag te voldoen. Dat voedt de verwachting dat de prijspiek bereikt is.

Doordat de horeca nu voor Pasen door de coronamaatregelen voornamelijk vanaf de zijlijn lijdzaam moet toekijken hoe het leeuwendeel van de eierconsumptie via het winkelschap verloopt, verwachten pakstations geen grote terugval na de feestdagen. Een correctie is mogelijk, maar geen grote; is het beeld. Tegenover de teruglopende vraag staat dat er traditioneel veel koppels geruimd gaan worden in de weken rond en na Pasen. En doordat ook het aanbod dan afneemt zal de prijs in de benen blijven.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.