Voldoende koeien door korte slachtweek

08-04 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Deze week zijn er nog weer minder slachtkoeien aangeboden dan de voorgaande week.

Normaal gesproken zou dat een prijsstuwing moeten geven, maar de slachterijen hadden een kortere week, waardoor de slachtplanningen goed gevuld waren. Hierdoor zijn de prijzen gelijk gebleven.

Op de veemarkt in Leeuwarden werden 370 dieren aangevoerd, dat waren er 5 meer dan een week eerder. Een P-koe noteerde op de markt tussen € 2,60 en € 2,75 per kilo geslacht gewicht.

Aanbod slachtkoeien weersafhankelijk

Gezien de omstandigheden, met alleen afzet naar de supermarkten, is dat een acceptabel niveau. In 2019 lag het prijsniveau ongeveer gelijk, maar dat was zonder beperkingen. Het is nu afhankelijk van het weer hoe het aanbod gaat verlopen. Als de temperatuur weer stijgt, zodat melkveehouders hun koeien naar buiten doen, wordt het aanbod nog wat rustiger. Hierdoor gaan slachterijen het weer moeilijker krijgen om de slachthaken gevuld te krijgen.

Bij aanhoudende koude periode blijft het aanbod op peil en verwachten handelaren ook weinig veranderingen in de prijs. In alle gevallen is ook voor de komende week in ieder geval een stabiele prijs te verwachten.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.