Volle gasvoorraden geven rust

28-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De gasmarkt is ook in februari stabiel gebleven. De prijs schommelde de hele maand op een niveau even boven de 50 cent.

De prijzen voor komende zomer zijn weer lager dan de prijzen voor de volgende winter. Dat zou erop kunnen duiden dat de overheid niet zoals vorige zomer een garantstelling moet gaan afgeven aan de energiebedrijven die de gasbergingen moeten vullen.

Gasvoorraden

Dat geforceerd vullen van de gasbuffers gaf in augustus 2022 een grote druk op de gasmarkt. Ook de onzekerheid rond de hoeveelheid Russisch gas, die misschien toch nog beschikbaar zou zijn, zorgde voor een ongekende prijspiek. De uitgangspositie voor komende zomer is heel anders. De gasvoorraden zijn aan het einde van de winter historisch goed gevuld, nu nog voor 64%. Eind maart zou dat zelfs nog iets meer kunnen zijn, aangezien er nu relatief goedkoop gas gekocht kan worden om alvast te werken aan de door overheden geëiste 90 of zelfs 95% vulgraad bij het begin van de volgende winter.

Historisch hoge import LNG

Ook de import van LNG is historisch hoog, terwijl het totale gasverbruik in Europa historisch laag is. Er zijn volgens de analisten van AgroEnergy voor de komende zomer nog wel een paar risicofactoren. De Noren hebben dan alsnog het vorig jaar achterwege gebleven onderhoud van hun gasinstallaties ingepland. De beschikbaarheid van LNG kan onder druk komen te staan door aantrekkende vraag uit Azië. Europa blijft daar de komende jaren kwetsbaar voor, omdat de politiek niet voor langeretermijncontracten kiest. De grootste leveranciers van LNG aan de EU zijn Amerikaans en die produceren hun gas voor 90% in orkaangevoelig gebied.

Prognose: veel lager risico op pieken

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer