Doorgaan naar artikel

Volop kansen voor biologische zuivel

De vraag naar biologische zuivel neemt wereldwijd toe.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Roel Dijkstra premium

Foto: Roel Dijkstra

De vraag naar biologische zuivel neemt wereldwijd toe als gevolg van meer aandacht voor zaken als ethiek, voedselveiligheid en gezondheid.

Dat biedt kansen voor de Europese zuivelsector, zo schetst de Commissie voor de Europese land- en tuinbouw in de meest recente Agricultural Outlook.

De Europese biologische melkplas kan in 2031 uitkomen op 8% van de totale melkaanvoer, ofwel een kleine 13 miljard kilo. Nu ligt het aandeel biologisch op de totale melkaanvoer nog op 3,5%. Momenteel doen vooral biologische melkdranken en yoghurts het goed in de supermarkten. Het marktaandeel in de supers lag eind 2019 op 6%. Biologische kaas was eind 2019 goed voor een bescheiden marktaandeel van 1,5%, maar ook dit volume is in de periode 2009-2019 flink gegroeid. De groei in biologische melkdranken nam juist wat af als gevolg van concurrentie van zuivelalternatieven.

De toenemende vraag naar biologische zuivel leidt niet alleen tot groei in het retailkanaal. Ook in het foodservicekanaal liggen kansen voor bio. Aangezien het in de foodservice vaak om ingrediënten gaat, is het wel een uitdaging om aan de consument duidelijk te maken dat een eindproduct biologische ingrediënten bevat.

China biedt kansen voor bio

De Verenigde Staten heeft de grootste markt voor biologisch, terwijl de vraag in China waarschijnlijk het snelst en met dubbele cijfers gaat toenemen. Nu al kiest 44% van Chinese consumenten bewust voor biologische producten. De Commissie ziet grote mogelijkheden voor de verkoop van biologische babyvoeding in China, ondanks een daling van de vraag naar conventionele babyvoeding. Dit biedt mogelijkheden voor de Europese zuivelindustrie.

Verdubbeling biologische veestapel

De toenemende vraag naar alternatieve melkstromen kan volgens de Commissie een verdere krimp (-1,5 miljoen melkkoeien in 2031) van de Europese melkveestapel voorkomen. Om aan de groeiende vraag naar biologische zuivel te voldoen, zal de biologische melkveestapel naar verwachting verdubbelen. Wel zijn er veel variabelen die deze verwachting kunnen beïnvloeden. Zo hebben biologische melkveehouders te kampen met hoge kosten en spelen weersinvloeden een belangrijke rol. Ook groei in andere ‘duurzame’ melkstromen, bijvoorbeeld GMO-vrij, kan de groei in biologisch beperken.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin