Volop varkens geslacht, varkensmarkt wordt vragend

30-11-2022 | |
Vanaf week 50 doen varkensslachterijen het wat rustiger aan. Dan zijn de meeste bestellingen voor kerst gedaan en is het benodigde vlees daarvoor binnen. - Foto:  Henk Riswick
Vanaf week 50 doen varkensslachterijen het wat rustiger aan. Dan zijn de meeste bestellingen voor kerst gedaan en is het benodigde vlees daarvoor binnen. - Foto: Henk Riswick

De aanloop naar kerst zorgt voor drukte op de varkensmarkt. Deze periode staat bekend om de extra vraag naar vlees en daar wordt in de slachtplanningen rekening mee gehouden.

Al een aantal weken groeit het aantal slachtingen. In acht weken tijd nam het aantal geslachte varkens toe met maar liefst 15%.

Daarmee is het aantal slachtingen duidelijk hoger dan vorig jaar. Toen werden tussen week 37 en 46 gemiddeld 300.658 varkens per week geslacht. Dit jaar ligt dat weekgemiddelde op 317.536 varkens. Daarmee ligt het volume van de kerstrun tot nu toe weer op het niveau van 2019 (316.800) en 2020 (321.475).

Opvallend veel varkens geslacht in week 46

Het meest recente door RVO geregistreerde aantal slachtingen is wel opvallend groot. In week 46 wisten slachterijen maar liefst 343.547 varkens te slachten en te verwaarden. Door de hoge verwerkingsaantallen verandert de varkensmarkt in korte tijd van aanbodgericht naar vragend. Wie extra varkens heeft, kan ze moeiteloos leveren. En dat is een luxe die varkenshandelaren lang niet hebben gekend.

Op een vragende markt laat zich niet alleen het volume makkelijker plaatsen, maar stijgt doorgaans ook de prijs. De slachterijnoteringen volgen daarbij de veehandelsnotering met toenemende achterstand. In drie weken tijd steeg de DCA Beursprijs 2.0 van € 1,79 naar € 1,89 per kilo geslacht gewicht. De notering van Vion steeg in die periode 7 cent, wat neerkomt op € 0,064 per kilo exclusief btw.

Tot week 50 geven slachterijen gas

Naar verwachting houdt de opwaartse kracht nog heel even aan. De Duitse varkensprijs steeg afgelopen week € 0,05 per kilo en de verwachting is dat die deze week opnieuw plust.
Daarnaast wordt deze en volgende week bij verschillende grote slachterijen nog op zaterdag geslacht. Maar vanaf week 50 gaat de voet van het gaspedaal. Dan zijn de meeste bestellingen gedaan en het benodigde vlees daarvoor binnen.

Doordat slachterijen, verwerkers en afnemers allemaal krappere voorraden aanhouden dan afgelopen jaren, kan het zijn dat er nog nabranders komen. Maar of die lastminutebestellingen dan ook nog ingevuld worden, is de vraag. En de kans dat ze dan ook de prijsontwikkeling nog beïnvloeden is nog kleiner. Het moet deze en volgende week gebeuren voor de varkensmarkt.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer