Volume aardappelverwerking herstelt

17-06-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De aardappelverwerkende industrie heeft in de maand mei flink geproduceerd.

Er is een hoeveelheid van 319.900 ton aardappelen gebruikt om er voorgebakken frites en andere producten van te maken. Daarmee is het in de voorgaande maanden ingezette tempo goed aangehouden. In april is er 9% minder gedaan, in maart amper een procent meer.

Lees verder onder de grafiek.

Invloed corona

De hoeveelheid die er in de fabrieken doorheen is gegaan in de periode juni 2020 tot en met mei 2021 is vrijwel gelijk aan die van dezelfde periode daarvoor. Op details bezien zijn er echter opmerkelijke verschillen, die grotendeels toe te schrijven zijn aan de invloed van de coronapandemie, die een zware wissel heeft getrokken op de afzet van vooral frites. Export werd een probleem als gevolg van logistieke strubbelingen en lockdown-maatregelen in het buitenland. Ook in de productie zelf trad stagnatie op doordat er veel veiligheidsmaatregelen genomen moesten worden. Verder viel personeel uit door ziekte en waren buitenlandse werknemers krap beschikbaar. In een later stadium konden ook in Nederland horecabedrijven niet meer goed functioneren en op zeker moment werd alleen verkoop van afgehaalde maaltijden en dergelijke nog toegelaten.

De verwerkte hoeveelheid van aardappelen in april 2020 was ruim 40% minder dan gebruikelijk. Ook de maand mei was abominabel in vergelijking met het gemiddelde over die periode in voorgaande vijf seizoenen. Het verwerkingsvolume van de fritesfabrieken is al met al aanzienlijk beter dan een jaar geleden, maar scoort over mei nog 5 à 6% onder de maat. Dat was in april nog 14%.

De in mei verwerkte 319.900 ton aardappelen was voor ruim 45% afkomstig uit import. Het ging om 145.000 ton, een voor deze maand bijzonder groot volume, dat alleen in mei 2018 iets groter was.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer