Doorgaan naar artikel

Von der Leyen: klimaatactieplan voor food- en agriketen

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Ursula von der Leyen, voorzitter Europese Commissie. - Foto: ANP

Ursula von der Leyen, voorzitter Europese Commissie. - Foto: ANP

De gehele food- en agriketen zal moeten bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Tijdens de tweedaagse Agricultural Outlook conferentie in Brussel kondigde zij woensdag 16 december een klimaatactieplan aan voor de gehele food- en agriketen.

Von der Leyen zegt dat de consument met behulp van aangepast etikettering gezonde en duurzame keuzes moet kunnen maken. Daarvoor komt de Europese Commissie volgend jaar met een raamwerk voor de levensmiddelenindustrie.

Boer in centrum

De voorzitter van de Europese Commissie zei aan het begin van de conferentie – die vanwege de Covid-19-maatregelen online wordt gehouden – dat de boer in het centrum van de klimaatopgave staat. “Zij staan centraal bij het behalen van onze klimaatdoelstellingen, maar zij zijn niet de enigen die zich moeten aanpassen.”

Voor boeren is het gevecht tegen klimaatverandering en de bescherming van het milieu essentieel voor hun voortbestaan

Volgens Von der Leyen staat er voor boeren veel op het spel. Zij worden het meest bedreigd in hun bestaan, “niet alleen door onstabiele markten, maar ook door de effecten van de klimaatverandering, door de aantasting van het milieu en door het verlies aan biodiversiteit. Hun bestaan is gebaseerd op natuurlijke hulpbronnen. Voor boeren is het gevecht tegen klimaatverandering en de bescherming van het milieu essentieel voor hun voortbestaan. Alleen dat al is reden om de Covid-19-pandemie niet aan te grijpen om de bescherming van de natuur even stop te zetten.”

Von der Leyen haalde in haar toespraak de doelstellingen aan van de biodiversiteitsstrategie en de boer-tot-bord-strategie. Minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en antibiotica, bescherming en verbetering van de bodem, vergroting van het areaal biologische landbouw dragen volgens haar bij aan een gezondere en duurzame landbouw.

Focus op lokale markten

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski voegde daar in zijn bijdrage aan de conferentie nog aan toe dat economische zekerheid voor de land- en tuinbouw vooropstaat. Hij zegt dat de landbouw minder afhankelijk moet worden van internationale aan- en afvoer. De focus moet liggen op lokale markten en volgens hem moet ook de levensmiddelenindustrie daarop focussen. Desalniettemin betoogde Wojciechowski ook het belang van de bescherming van Europese geografische benamingen van producten buiten de EU en de promotie van Europese producten buiten Europa. Volgens hem is het van groot belang dat vrije handel wordt gepromoot. Hij noemde daarbij handelsafspraken met landen als Australië, Chili en de Mercosur-landen.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin