Doorgaan naar artikel

Von der Leyen: ‘Rusland zet honger in als wapen’

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de wereldvoedselvoorziening worden steeds duidelijker.

Geüpdatet op:
Achtergrond
Agri
Sustainable food
Ursula von der Leyen zegt op het World Economic Forum in Davos dat Rusland doelbewust graanpakhuizen in het hele land bombardeert en de Oekraïense havens blokkeert, waardoor de export per schip onmogelijk is geworden. Foto: ANP premium

Ursula von der Leyen zegt op het World Economic Forum in Davos dat Rusland doelbewust graanpakhuizen in het hele land bombardeert en de Oekraïense havens blokkeert, waardoor de export per schip onmogelijk is geworden. Foto: ANP

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de wereldvoedselvoorziening worden steeds duidelijker. Internationaal wordt Rusland beschuldigd van het inzetten van honger als oorlogswapen.

Het belang van het Oekraïense en Russische graan voor de voedselvoorziening in Azië en Afrika is enorm. De roep om de graanexport mogelijk te houden, wordt steeds luider. Nadat Duitsland en de Verenigde Naties Rusland eerder al betichtte voedselvoorziening in te zetten als oorlogswapen, stelt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie nu ook dat Rusland de wereld chanteert met het schrikbeeld van honger. Net als met fossiele brandstoffen knijpt de regering in Moskou volgens haar doelbewust de aanvoer af om landen onder druk te zetten. World Economic Forum in Davos

Von der Leyen zegt op het World Economic Forum in Davos dat Rusland doelbewust graanpakhuizen in het hele land bombardeert en de Oekraïense havens blokkeert, waardoor de export per schip onmogelijk is geworden. De situatie wordt nog verergerd doordat Rusland op zijn eigen graan blijft zitten om de prijzen op te drijven of het ‘te ruilen voor politieke steun. Een vorm van chantage’, klaagt Von der Leyen.

De Europese Unie probeert de opkomende voedselcrisis te bezweren door Oekraïne te helpen de oogst alsnog het land uit te krijgen. Ook probeert zij de eigen graanproductie op te voeren, belooft Von der Leyen. En Afrika te helpen beter zichzelf te voeden. “Mondiale samenwerking is het tegengif tegen Ruslands chantage”, aldus Von der Leyen.

Lees ook: Rusland: haven Marioepol weer bereikbaar

Noodklok vanuit VN

Secretaris-Generaal António Guterres van de Verenigde Naties luidt eveneens de noodklok. Wereldwijd kampen 44 miljoen mensen in 38 landen met honger en 276 miljoen mensen hebben te maken met voedselschaarste. Met name in de Hoorn van Afrika en het Midden-Oosten waar de ergste droogte sinds decennia heerst. “De oorlog in Oekraïne voegt nu een angstaanjagende nieuwe dimensie toe aan dit beeld van honger in de wereld”, zegt Guterres. Voedselprijzen in Oost-Afrika zijn in een jaar tijd met 65% gestegen. Hoewel Guterres het liefst zou zien dat de oorlog in Oekraïne snel stopt, roept hij landen ook op om via de diplomatieke weg te zorgen dat de landbouw- en kunstmestproductie van Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland weer beschikbaar komt voor de wereldmarkt.

We gaan langzaam maar gestaag af op een grote ramp

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock vindt dat Rusland de levens van miljoenen op het spel zet, door honger in te zetten als wapen. Duitsland wil via het voorzitterschap van de G7 de leiding nemen in de strijd tegen honger.

De Nederlander Kees Huizinga, die een groot landbouwbedrijf in Oekraïne runt, roept leiders op om te stoppen met praten maar concreet tot actie te komen en de graanexport en dieselimport mogelijk te maken. “We gaan langzaam maar gestaag af op een grote ramp”, aldus Huizinga op de Black Sea Grain conference.

Gericht aanvallen op voedseldoelen

Huizinga ervaart al maanden dat Rusland gericht aanvallen pleegt op voedseldoelen. Hij exporteert mais nu per vrachtwagen naar Roemenië, waarbij de chauffeurs te maken hebben met dagen wachttijd om de grens over te komen. Een derde van de Oekraïense oogst van 2021 zit nog vast in het land.

Rusland zegt woensdag bereid te zijn om schepen met voedsel door de Zwarte Zee te laten varen. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Andrej Roedenko zei woensdag tegen persbureau Interfax dat er daar een humanitaire corridor kan worden gevormd om de schepen te laten passeren.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin