Doorgaan naar artikel

Von Martels kan als ‘rechtsback’ de Eerste Kamer in

Maurits von Martels (links) wist zich in de Tweede Kamer niet sterk te profileren als 'tweede' landbouwwoordvoerder. - Foto: Fred Libochant premium

Maurits von Martels (links) wist zich in de Tweede Kamer niet sterk te profileren als 'tweede' landbouwwoordvoerder. - Foto: Fred Libochant

Komt Maurits von Martels terug in Den Haag als lid van BoerBurgerBeweging? Hij kan misschien nog als links- of rechtsback de Eerste Kamer in: politiek scoren was niet zijn sterkste punt.

De ledenadministratie bij het CDA heeft het er druk mee. Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt, Maurits von Martels, allemaal politiek actieve Overijsselaars die zich in de afgelopen jaren en maanden terugtrekken uit de partij en een eigen koers gaan varen.

Dat Maurits von Martels deze week liet weten het CDA te verlaten om zich straks te laten bijschrijven in het ledenregister van Caroline van der Plas’ BoerBurgerBeweging kwam niet helemaal onverwachts. Bij Von Martels zit een hoop oud zeer. Hij was in zijn gemeente (Dalfsen) lang politiek actief voor het CDA. Eerst als raadslid en daarna als wethouder. In 2017 kwam hij dankzij een voorkeursactie met 21.510 stemmen in de Kamer. Als melkveehouder meende hij aanspraak te kunnen maken op een deel van de landbouwportefeuille.

Inbreng bleef beperkt

Maar zijn inbreng bleef beperkt: glastuinbouw gewasbescherming en biotechnologie behoorden tot de onderwerpen waarop hij zich had kunnen profileren. Niet op de melkveehouderij.

Von Martels had gehoopt op een beter profiel. Hij kon zich niet laten horen op terreinen waar hij zich thuisvoelde en waar hij de meeste kennis van had en feeling mee had. Toen hij zijn verbazing uitte over de – overigens niet ingevoerde – voermaatregel, werd hem dat niet in dank afgenomen.

Linksback gezet

Hij hoopte, zo legde hij uit, als spits in het CDA-team te kunnen meevoetballen, maar hij werd linksback gezet. Alsof linksback geen belangrijke positie is in een voetbalteam: tegenstanders van Arjan Robben weten daarover mee te praten. Indrukwekkend was Von Martels’ inbreng in de Tweede Kamer niet. Scoren deed hij zelden. In de fractie sloeg hij niet met de vuist op tafel – hij is niet het type dat buiten de lijntjes kleurt.

CDA gaf Von Martels niet de waardering die hij dacht dat hem toekwam

Dat hij bij de laatste verkiezingen op de reservebank terechtkwam, heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat hij als ‘linksback’ geen grootse indruk maakte. Bij alles wat Von Martels zegt over zijn afscheid, valt op dat er betrekkelijk weinig sprake is van zelfreflectie. Wie kan zich belangrijke moties of wetsvoorstellen van hem herinneren? Hij kwam met een nota over weidevogels, dat is het zo ongeveer. De partij gaf hem niet de waardering die hij dacht dat hem toekwam.

Positie bevechten

Dat hij vanwege het grote aantal voorkeurstemmen een positie zou krijgen in de Kamer en op de nieuwe verkiezingslijst was een misvatting. Zo werkt het niet in Den Haag. Hoeveel stemmen je ook hebt gekregen, je zult de positie moeten waarmaken en binnen de fractie moeten bevechten. Alleen in een eenmansfractie (Omtzigt, Van der Plas, Van Haga), kun je doen wat je wilt – maar je invloed in het parlement is dan ook navenant beperkt.

Eerste Kamerlid

Von Martels hoopt bij BBB nog wat kunnen betekenen voor de landbouw. Dat kan in de rol van verkozen Statenlid in Overijssel, of misschien toch als terugkerend Tweede Kamerlid bij de volgende Tweede-Kamerverkiezingen. Het meest voor de hand lijkt het dat hij als Eerste Kamerlid voor BBB in Den Haag terugkeert. Eerste Kamerleden zijn allemaal links- of rechtsback. Die hoeven niet te scoren.

Beheer
WP Admin