Doorgaan naar artikel

Vooral prijsdruk bij boter en poeder

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Op de zuivelmarkt komen steeds meer signalen dat het minder loopt.

Er is nog steeds veel melk te verwerken. Het lijkt erop dat rauwe melk deze dagen de prijs van rond 35 cent per kilo vast kan houden. In Duitsland ligt die prijs naar het zuiden nog wat hoger richting 40 cent. In de afzet van room is ten opzichte van een week eerder niet veel veranderd, maar wordt in een zeer grote prijsrange gehandeld.

Room goedkoper

Gemiddeld komt de prijs uit op € 5,25 en dat is toch een stap terug. Producenten kunnen wel overgaan tot het maken van boter, maar daar is de stemming nog minder. Opslagen liggen vol en er komen meer aanbieders op de markt met , waardoor prijzen onder druk komen te staan. Vooral van Iers boter komt veel beschikbaar, dat zorgt voor flinke prijsdruk op de Europese markt. Voor boter van Nederlandse origine is de prijs van € 4.700 actueel.

De vraag naar mageremelkconcentraat is nog goed vanuit de vakantielanden Italië en Griekenland. De prijs schommelt rond € 2 per kilo. In de poedermarkt is het zeer stil en staan prijzen onder druk. De GDT deze week tekende lagere prijzen op voor mageremelkpoeder. Voor Europees poeder werd omgerekend € 2.300 betaald. Vollemelkpoeder bleef weliswaar gelijk in prijs, maar het volume aangeboden product was veel minder dan in voorgaande edities. Verwacht wordt dat de poedermarkt nu al in een relatief rustige zomermarkt terecht komt.

Markt voor kaas stabiel

De markt voor kaas is deze week stabiel, al neemt het aanbod wel toe. Opmerkelijk genoeg blijft de prijs van weipoeder verder dalen, maar blijven producenten het signaal afgeven dat ze niet voldoende hebben om aan de vraag te voldoen. Dus blijven prijzen stabiel tussen € 3,50 en € 3,60 per kilo. De prijs van mozzarella hangt er net iets onder tot zo’n € 3,40.

Prognose: stabiele tot lagere prijzen zuivel.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin