Vooral verliezen voor food- en agribedrijven op de beurs

05-09 | |
De kunstmestbedrijven wisten te profiteren van de hoge prijzen voor kunstmest. Foto: Canva
De kunstmestbedrijven wisten te profiteren van de hoge prijzen voor kunstmest. Foto: Canva

De afgelopen twee weken stegen de aandelen van slechts drie bedrijven in het portfolio van food- en agribedrijven die Food&Agribusiness volgt.

Die stijgingen waren ook nog eens weinig overtuigend. De grootste was voor kunstmest- en zoutbedrijf K+S met 1,3% en ADM en Yara noteerden +0,4% en +0,1%.

K+S was niet alleen de grootste stijger in twee weken, het is, na kunstmestbedrijf OCI, het best presterende bedrijf in 2022 met een koersstijging van 50%. De aandelenwaarde van OCI steeg met 60% sinds het begin van het jaar. De kunstmestbedrijven wisten te profiteren van de hoge prijzen voor kunstmest. Door de hoge gasprijzen is de productie en dus het aanbod beperkt.

Beyond Meat en Oatly

Bij de bedrijven die een dalende koers zagen de afgelopen twee weken, bijna allemaal dus, lijken gebeurtenissen zich te herhalen. Want ook nu, net als twee weken geleden, waren Beyond Meat en Oatly de grootste verliezers met respectievelijk 20 en 11% aan koersdalingen. De koers van de producent van vleesvervangers sloot afgelopen vrijdag op één van de laagste waardes in het jaar tot nu toe. Daarmee is de aandelenwaarde ruim 64% lager dan in het begin van het jaar.

Aandelen van de producenten van vlees- en zuivelalternatieven steeds minder in trek bij aandeelhouders

Bij havermelkproducent Oatly zien we dezelfde ontwikkeling. Een aandeel was afgelopen vrijdag een fractie meer dan $ 3 waard, ook één van de laagste waardes van dit jaar. Ook deze koers daalde met een forse 62% ten opzichte van het begin van 2022. De aandelen van de producenten van vlees- en zuivelalternatieven zijn steeds minder in trek bij aandeelhouders, onder andere door tegenvallende prestaties en een langzamer bewegende markt. Dat werd onder andere zichtbaar doordat investeringsbedrijf Baillie Gifford bekendmaakte een belang van 6,61% in het bedrijf te hebben, tegenover een aandeel van 13,38% eind vorig jaar.

Al met al daalde de Food&Agribusiness-index met 3,2%. De daling was minder groot dat de daling van AEX-index met in Nederland genoteerde bedrijven. Die bedroeg 5,7%. Ook in de VS daalden de beurzen. De Dow Jones-index ging omlaag met ruim 7%, net als de S&P 500-index (met daarin 500 in de VS genoteerde bedrijven).

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman


Beheer