Voorlopig geen lagere rente, pond lager door brexit

De rente wijzigt voorlopig niet en er komen geen extra stimuleringsmaatregelen. Dat heeft de Europese Centrale Bank bekend gemaakt op donderdag 10 september.

De ECB is minder pessimistisch over de economie dan een paar maanden geleden. Dat de ECB nu een pas op de plaats maakt, is voor veel analisten geen verrassing. De verwachting is wel dat er in de loop van dit jaar nog wel een nieuwe verhoging komt van het opkoopprogramma. Dat is afhankelijk van de ontwikkeling van de economie in de eurozone en hoeveel geld er nog nodig is om de economie door de crisis te slepen.

De ECB heeft inmiddels € 3.366 miljard aan obligaties opgekocht, de laatste week kwam er iets minder dan € 15 miljard bij. De nood is duidelijk minder hoog. Begin juni stond de teller nog op net iets meer dan € 3.000 miljard en werd wekelijks circa € 24 miljard in de economie gepompt. Op het hoogtepunt leek het noodfonds amper toereikend met wekelijks een bedrag van € 40 miljard.

Brexit drukt pond

De brexit kreeg deze week opnieuw flink invloed op het Britse pond. De Britse regering gooide openlijk olie op het vuur in de onderhandelingen door de scheidingsakte ter discussie te stellen. Dat werd niet gewaardeerd op de financiële markten. De Britse pond moest een flinke veer laten ten opzichte van de euro. De pond/eurokoers ging in een paar dagen tijd van onder GBP 0,89 per euro naar GBP 0,916 en daarmee in de richting van het laatste dal rond 20 maart dit jaar.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.