Voorlopig geen Livar Experience Centre in Echt

18-02 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

De Raad van State zette afgelopen woensdag een streep door de plannen van varkensketen Livar om in de nabijheid van de Abdij van Lilbosch in Echt (L.) een belevingscentrum te realiseren.

RvS stelde dat de bestemmingsplanwijziging van de gemeente voor het varkensbedrijf op de abdij in strijd is met de provinciale regelgeving. Op de abdij en de abdijboerderij rust nog altijd een bestemming ‘maatschappelijk’, de gemeente veranderde deze in ‘agrarisch’, omdat de abdij al sinds 1982 een varkenshouderij herbergt. Die wijziging kan volgens de RvS niet, omdat de provinciale regelgeving geen nieuwvestiging van intensieve bedrijven toestaat en er door de bestemmingsplanwijziging wel sprake zou zijn van een nieuwvestiging.

Fouten bij vaststellen nieuwe bestemmingsplannen

Dat de gemeente nu pas de bestemming in agrarisch verandert, is volgens Frank de Rond, algemeen directeur van Livar, het gevolg van fouten die de gemeente de afgelopen jaren bij het vaststellen van nieuwe bestemmingsplannen heeft gemaakt: “De trappisten houden al veertig jaar varkens, maar de gemeente heeft in het verleden vergeten de abdijboerderij op te nemen als agrarisch. Alleen is het zuur dat we daar nu mee zitten. Nu moeten we hiermee met de gemeente en provincie om tafel om te kijken hoe er met de strikte regels om gegaan moet worden.”

Tweede bezwaar afgewezen

Het tweede bezwaar van een restaurant in de omgeving werd door de Raad afgewezen. Het restaurant stelde te veel overlast van stank en vliegen te verwachten door de uitbreidingsplannen. De Raad is van mening dat het restaurant ver genoeg van het bedrijf ligt, waardoor de overlast ook niet te bewijzen is.

Varkensketen Livar wil de varkenshouderij van de Abdij van Lilbosch uitbreiden met een belevingscentrum dat de boerderij, een slager, proeverij en winkel moet omvatten.

van der Linde

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.