Voorlopig laatste prijsverhoging rosékalveren

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Na de flinke prijsstijging van vorige week is het rustiger op de markt voor rosékalveren.

De aandacht van slachterijen die ook blankvleeskalveren verwerken, ligt bij deze soort. Door de hoge slachtleeftijden worden die met voorrang geslacht om te voorkomen dat ze ouder dan 30 weken worden. Hierdoor is de vraag naar rosékalveren terughoudend.

Voor slachterijen zijn prijsverhogingen, zoals die van vorige week, moeilijk in één keer door te berekenen. Deze week schommelt de prijs, afgegeven door slachterijen, tussen € 3,65 en € 3,70. Hiermee is het maximale prijsniveau voorlopig wel bereikt.

Oudrosés iets duurder

In de markt voor oudrosékalveren speelt de TVL-regeling een rol. In de laatste maand van het tweede kwartaal blijft het aanbod achter doordat kalverhouders hun dieren niet verkopen. Hiermee schroeven ze hun omzet omlaag. De keerzijde van de medaille is dat in juli juist meer dieren worden aangeboden, waardoor prijzen onder druk komen te staan. Oudrosés stijgen 5 cent in prijs tot maximaal € 3,60. Starters worden € 10 duurder verkocht. De sterk gestegen nukaprijzen worden ook doorberekend in de prijs voor deze dieren.

Prognose: prijzen maken pas op de plaats.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman RedacteurBeheer