Foto: Mark Pasveer
De graanmarkt blijft sterk beïnvloed door de coronacrisis. De logistiek is verstoord en ook het aankoopgedrag is veranderd. Hamstergedrag houdt aan.
De Russische overheid heeft besloten om meer graan uit interventievoorraden vrij te geven. Dat ondersteunt de nationale veevoerindustrie alsmede de maalderij- en bakkerijsector. Het is een forse ingreep, de interventievoorraad aan graan bedraagt 1,75 miljoen ton, de vrijgegeven hoeveelheid 1,5 miljoen ton. Aanvankelijk was de planning om maar 1 miljoen ton ter beschikking te stellen. De graanexport (met name tarwe) van Rusland is lange tijd vlot verlopen, maar wordt nu beperkt. Nationaal belang heeft de aandacht.
Egypte aan de markt
Algerije heeft een tender uitgeschreven voor tarwe, te verschepen in juli, meldt Agritel. De prijs is een discussiepunt. Frankrijk is de belangrijkste leverancier van tarwe aan Algerije. De Algerijnen bieden $ 15 per ton minder dan de offertes. Ze laten doorschemeren de markt op korte termijn te openen voor leveringen van graan uit de Zwarte Zeeregio. De vraag is dan wel waar die tarwe vandaan moet komen, gezien de beperkte Russische export. Ook Egypte is sterk aan de markt voor tarwe. Landen willen momenteel voorraad veilig stellen. Ook blijkt dat veevoerbedrijven nu hamsteren.
Droogte rond Zwarte Zee
Voor de wat langere termijn spelen oogstvooruitzichten. In de landen rond de Zwarte Zee heerst droogte. Dat begint een bron van zorgen te worden voor de internationale handel, omdat de stand van het wintergraan eronder gaat lijden. In Frankrijk staat 62% van de tarwe er momenteel goed tot uitstekend bij, tegen 82% vorig jaar rond deze tijd.
Tarwe deed het vorige week relatief goed op de termijnmarkt in Chicago. De prijzen van mais, belangrijk gewas voor de ethanolproductie, zijn gedrukt in het kielzog van de gedaalde prijs van ruwe olie. Ook speelt mee dat de vooruitzichten qua aanplant voor het komende maisseizoen goed zijn.
Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt