Voortvarende herbevoorrading eieren na Pasen

Winkelschappen worden gevuld met nieuwe doosjes eieren. - Foto: ANP
Winkelschappen worden gevuld met nieuwe doosjes eieren. - Foto: ANP

De week na Pasen is kort, maar daarom niet minder spannend. Dan blijkt namelijk hoe de Paasverkopen hebben gelopen. En daarover is dit jaar geen klagen; de herbevoorrading liep volgens pakstations goed. Eierhandelaren bevestigen dat beeld; zij hebben ook aan het eind van deze week lege magazijnen. Vooral de winkels hebben flink verkocht.

Daarbij speelt volgens pakstations enige voorraadvorming wel mee bij de prijsvorming. Ze wijzen op de korte tijdsspanne die hen gegeven is in de houdbaarheid. Van de 28 dagen houdbaarheid moeten eieren er op uiterlijk de 21e dag uit de winkel zijn. Doordat de retail 14 dagen van die periode claimt, moeten eieren binnen een week weg zijn. Dus eieren die richting de 7e dag gaan worden dan al snel goedkoper aangeboden om te voorkomen dat ze afgewaardeerd worden naar industrieprijs. Kopers weten dat, dus dat geeft in korte weken prijsdruk.

Verwachting speelt ook mee

Maar wat zeker zoveel meespeelt is ‘de verwachting’. Iedereen rekent erop dat de eierprijs na Pasen daalt, want dat is altijd zo. Dat de notering € 0,20 tot € 0,25 inlevert wordt ook door pluimveehouders als marktconform bestempeld. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram gaan van € 7,78 naar € 7,51 per 100 stuks. Witte eieren van dat gewicht dalen van € 7,35 naar € 7,02 per 100.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Prijsdaling op Duitse markt

Wat insiders wel als opvallend bestempelen is de prijsdaling op de Duitse markt. De WeserEms notering voor bruine M-eieren daalt € 0,40 naar € 7,80 per 100. L-eieren moeten zelfs € 0,48 inleveren en komen daarmee op € 9,00 precies. Bij witte eieren is de daling zelfs € 0,50 tot € 0,70 per 100.

Die grotere pas terug komt voornamelijk door het marktverloop. Waar in ons land de verkopen zelfs op de feestdagen doorgaan en daardoor de automatische bestellingen vanuit de distributiecentra blijven binnenkomen bij pakstations, ligt het openbare leven in Duitsland met Pasen vier dagen echt plat. De verkopen liggen daarvoor en komen daarna met vertraging weer op gang. De eierproductie gaat in die dagen wel gewoon door, waardoor het aanbod op de Duitse markt wat harder doordrukt.

Verwerkende industrie wacht af

Doordat tafeleieren over blijven, hoort bij het traditionele beeld dat de verwerkende industrie wat achterover gaat leunen. De eieren rollen immers makkelijker hun kant op na Pasen. En omdat ze volgende week mogelijk nóg goedkoper zijn, doen ze deze week ook maar rustig aan. De noteringen voor industrie-eieren leveren daarmee opnieuw verder in. Vooral scharreleieren voor de industrie zetten een stap terug. De NOP-richtprijs daarvoor daalt ruim een stuiver van € 0,951 naar € 0,898 per kilo. Een kilo kooi-eieren gaat van € 0,871 naar € 0,847 per kilo.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Verdere prijsdaling verwacht

Voor volgende week wordt opnieuw een prijsdaling voorzien. Dan zal blijken of de verkochte eieren ook geconsumeerd zijn door de snelheid waarmee de eieren van de herbevoorrading nu worden opgenomen. Maar de verwachting is dat het dit jaar niet lang duurt voor de prijzen weer stabiliseren. Zolang de lockdown van kracht is vinden eieren vooral via het winkelschap hun weg naar de consument, en daarin zijn ze beter geprijsd dan wanneer ze anoniem via horeca en foodservice worden afgenomen.

Prognose: lichte prijsdaling.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.