Voorwaardelijke celstraf en taakstraf voor protestboeren

28-10-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Boerenactievoerders krijgen taakstraffen en twee van hen ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand voor incidenten tijdens het boerenprotest in Groningen twee jaar geleden.

De voorwaardelijke celstraffen zijn voor de akkerbouwer die op de trekker zat waarmee door hekken werd gereden en de melkveehouder die de deur van het provinciehuis openreed met z’n trekker. De actieboeren hoeven deze celstraf niet uit te zitten als ze de komende twee jaar zich niet schuldig maken aan een strafbaar feit.

Publiek opgeruid

Een jonge boer die met z’n trekker een politiepaard aanreed krijgt een taakstraf van dertig uur. Een andere actievoerder, zelf zonder boerenbedrijf, die zich volgens de rechter het publiek heeft opgeruid door te dreigen met het kapot rijden van de deur, krijgt zestig uur werkstraf. Hetzelfde aantal uren moet ook de melkveehouder die de deur kapot reed, uitvoeren, naast dus de voorwaardelijke celstraf. De akkerbouwer die zowel bij het omrijden van de hekken op de vismarkt als het inrijden van de deur betrokken was, heeft een taakstraf van honderd uur.

Inrijden van materieel dusdanig ernstig

Drie weken geleden eiste de Officier van Justitie tijdens de zitting alleen taakstraffen in deze drie strafzaken. De rechter vond de acties van het inrijden van materieel dusdanig ernstig, dat ook een voorwaardelijke gevangenisstraf passend was in ogen van de rechtbank.

van Rooijen
Meer over


Beheer