Doorgaan naar artikel

Voorzichtigheid geboden bij gen-voedsel

WUR: de wereld moet meer voedsel produceren om hongersnood te voorkomen.

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Commentaar
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Wageningen UR concludeert na een uitvoerige analyse van 56 studies dat de wereld meer voedsel moet produceren om hongersnood te voorkomen. Voorstanders van genetische ingrepen zullen deze analyse aangrijpen om Brussel te bewegen de regels voor genetische modificatie aan te passen. Want met gene-editing is het genoom van een plant of dier soms zo te bewerken dat hogere producties mogelijk zijn.

In de Europese Unie valt gene-editing onder de strenge regels voor genetische modificatie. Dat maakt toelatingsprocedures voor voedingsproducten die voortkomen uit deze technieken kostbaar en tijdrovend. Bovendien is de uitkomst van de procedure ongewis, waardoor bedrijven er niet eens aan beginnen. De druk op de Europese Commissie om de regelgeving aan te passen groeit.

Consument weet niet wat onder gene-editing wordt verstaan

Het klinkt mooi, wat de veredelaars willen, maar de consument wil er niet aan. Dat valt te concluderen uit een studie van de Britse Food Standards Agency (FSA) onder ruim 2.100 consumenten. FSA concludeert dat hoe beter de consument is geïnformeerd, hoe groter de acceptatie is van voedsel waarvan het DNA is bewerkt. De FSA-conclusie past de Britse overheid goed, omdat die de regels voor genetische modificatie wil aanpassen nu de brexit dat mogelijk maakt.

Wat het onderzoek óók leert, is dat vrijwel geen consument weet wat gene-editing inhoudt of hij verwart het met genetische modificatie. Bij dat laatste wordt DNA van buiten het organisme ingebracht, bij gene-editing wordt alleen het DNA bewerkt. Wat eveneens blijkt, is dat consumenten zich zorgen maken over de veiligheid van genetisch bewerkt voedsel. Als gentechnieken dan toch mogelijk zijn, moeten er strenge regels zijn.

Voor- en inlichten consument noodzakelijk voor meer productie

Nieuwe gentechnieken kunnen de productie van planten en dieren verhogen, maar deze weg loopt dood als de consument er niet aan wil. Deze vervreemding moeten voedselproducenten koste wat het kost voorkomen.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin