Voorzitter jonge boeren: extra eisen moeten betaald worden

07-12-2020 | Laatste update op 02-03 | |
Nieuwe NAJK-voorzitter Roy Meijer (27). Foto: Ruud Ploeg
Nieuwe NAJK-voorzitter Roy Meijer (27). Foto: Ruud Ploeg

Extra eisen voor de boer moeten betaald worden door degene die deze eisen stelt, dat vindt Roy Meijer, nieuwe voorzitter van NAJK.

De focus legt hij de komende jaren als voorzitter van de jonge boeren op stikstof, klimaat en green deal. “Die onderwerpen gaan in elkaar grijpen. Dan moet je zorgen dat je als NAJK ergens voor staat.”

Schaalvergroting

Over extra eisen aan de boerenproductie zegt hij: “Als die eisen uit de keten komen, moeten die ook betaald worden door de consument. Als je geen alternatief verdienmodel hebt, is schaalvergroting de manier om de kosten te dekken. Maar mensen gaan steeds vaker wat vinden van schaal, dus moet het ergens anders van betaald worden.”

De ondernemer die door wil, zorgt wel dat-ie het voor elkaar krijgt

Op de vraag wie dat dan moet betalen, antwoordt hij: “Dat moeten degenen die dat een probleem vinden maar even met elkaar bespreken. De ondernemer die door wil, zorgt wel dat-ie het voor elkaar krijgt. En of dat nou in de lengte of de breedte is, via kostenverlaging of opbrengstverhoging, is niet belangrijk. Als het maar bij jou als ondernemer past. Ik denk dat er nu heel veel boeren zijn die op grotere schaal ondernemen dan ze zouden willen.”

van Rooijen
Lydia van Rooijen Redacteur


Beheer