Vraag en aanbod kuikenmarkt in evenwicht

30-09 | |
Foto: Michel Zoeter
Foto: Michel Zoeter

Na de prijsstijging van vorige week is het weer ‘business-as-usual’ op de kuikenmarkt.

De vleesverkoop loopt goed, maar er is ook genoeg kip om in de vraag te voorzien. De markt is in balans. Slachterijen die een auto kip te kort komen, spannen zich niet in om die dieren koste wat kost nog te krijgen. Onderling wordt er tussen slachterijen nog wel geruild om de hobbels in de aanvoer weg te werken.

Onvoorspelbaarheid van vogelgriep

Vogelgriep is en blijft namelijk nog altijd een grote stoorzender. In getroffen gebieden wordt de levering van koppels kuikens naar voren gehaald, omdat uitladen niet meer mag en er anders te veel kilo’s kip op een vierkante meter gehouden worden. Vorige week was er ineens wat ruimte doordat er een gat in de planningen kwam, maar dat is niet iedere week zo. De planning is niet zo sluitend en betrouwbaar als anders door de onvoorspelbaarheid van vogelgriep. En door het naar voren halen van leveringen ontstaat daarna een gat op het moment dat dat koppel oorspronkelijk geleverd zou worden. Maar daar kan ook zo weer een ander koppel in rollen waarvan de levering ook naar voren komt. Dat maakt het onvoorspelbaar. Zeker is dat die gaten zich een keer openbaren, want door ruimingen vallen er ook koppels uit. En ook door het vertraagde opleggen van nieuwe koppels ontstaan gaten.

Het opstropen van de herbevolking is wel een punt van zorg bij slachterijen. Vooralsnog lukt het alle uitgebroede kuikens te plaatsen. Maar het vinden van passende stallen op momenten dat dieren uit de broedmachine komen, wordt wel een steeds ingewikkeldere puzzel. Dit kan leiden tot ‘hickups’ op langere termijn.

Maar vooralsnog kabbelt de markt gewoon door. De vleesafzet loopt vlot door, maar het is ook niet zo dat er hard getrokken wordt aan het geslachte product. Dat maakt dat de Barneveldse notering voor vrije kuikens komende week blijft staan op het niveau dat deze week werd bereikt; € 1,21 tot € 1,23 per kilo levend gewicht.

Ook de Belgische noteringen veranderen niet. Deinze noteert deze week voor vrije kuikens opnieuw € 1,28 tot € 1,30 per kilo. Ook de contractnotering ABC blijft ongewijzigd staan op € 1,27 per kilo. De opwaartse kracht bij de Nederlandse noteringen neemt daarmee ook af. De VCN steeg deze week nog met een kwart-cent naar € 1,145 per kilo. Dat kwam met name doordat Esbro nog een stap zette (+0,01 naar € 1,21) die andere slachterijen de week ervoor al hadden gemaakt. De kans is groot dat de VCN volgende week ook niet verder komt dan prijshoudend.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer