Doorgaan naar artikel

Vraag en aanbod bij biggen passend

Foto: Ton Kastermans

Foto: Ton Kastermans

De biggenmarkt is vriendelijker dan een paar weken geleden. Hoewel exporteurs door alle onzekerheden niet ver vooruit plannen en slechts kopen wat ze kunnen plaatsen, is de vraag groter dan twee weken geleden. Ook voor kleine koppels is daardoor ook weer plek.

Voor de DCA BestPigletPrice aanleiding om niet meer dan € 1 te verlagen naar € 63,50 per big. Volgens sommige handelaren had dat gezien de handel wel meer mogen zijn. Echter, volgens anderen is dat slechts een na-ijleffect van eerdere prijsdaling. Zij wijzen daarbij naar de voor ons land belangrijke Duitse markt. En daar kan de biggenprijs zich goed handhaven. De Vereinigungs Ferkelpreis staat deze week op hetzelfde niveau als vorige week; € 76 per big.

Geen stijging aanbod

Normaal begint rond deze tijd het aanbod weer te stijgen. Daarvan is volgens handelaren nu nog niet veel te merken. Er zijn voldoende biggen om in de vraag te voorzien, maar van een groot overschot dat boven de markt hangt is zeker geen sprake. Vraag en aanbod zijn passend.

Onzekerheid

AVP vlakbij de Duitse grens en de onzekerheid of exportkeuringen bij biggen blijven doorgaan; dit laat ook de biggenmarkt niet ongemoeid. En daarbij lijken prijsverhogingen ook niet in het zicht. Het zorgt ervoor dat vermeerderaars niet wachten en vlot doorleveren. Zodra biggen aan de kilo’s zijn, vertrekken ze.

Verloop varkensprijs bepaalt richting

Onder de huidige omstandigheden zal het verloop van de varkensprijs de richting van de biggenmarkt bepalen. Zolang deze stabiel blijft, geeft dat lucht op biggenmarkt. Maar zodra de prijsdruk bij de varkens toeneemt, zal dat direct doorwerken op de biggen. Vlot leveren zal daarmee het credo blijven.

Prognose: maximaal prijshoudend

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin