Vraag en aanbod vleeskuikenmarkt in evenwicht

05-05 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Nadat de prijs van vrije kuikens deze week 3 cent terugliep, is de markt weer in balans. De noteringen van vrije kuikens liggen op of net onder het prijsniveau van de contracten.

Pluimveeslachterijen trokken afgelopen winter flink aan de kip. Het aanbod was minder dan de vraag. En met dat in het achterhoofd zijn ze ruimer gaan plannen. Dat openbaarde zich afgelopen weken in een ruimer aanbod van vleeskuikens. Doordat slachterijen voorzien waren uit eigen planning, daalde de behoefte om bij te kopen. Dat resulteerde in prijsdruk.

Markt weer in balans

Maar nadat de prijs van vrije kuikens deze week 3 cent terugliep, is de markt weer in balans. De noteringen van vrije kuikens liggen op of net onder het prijsniveau van de contracten. En meer hoeft er dan ook niet van de prijs af, is het gevoel. Want het ruime aanbod kip laat zich wel plaatsen. Er is geen sprake van oplopende gewichten of paniek omdat koppels blijven staan en iemand ze voor weinig aanbiedt.

De notering in Barneveld van zowel lichte als zware vrije kuikens blijft volgende week dan ook staan op € 1,16 tot € 1,18 per kilo levend gewicht. Ook de Belgische notering maakt deze week een pas op de plaats. Deinze blijft staan op € 1,27 tot € 1,29 per kilo.

Geen kip uit Oekraïne

Kip blijft gevraagd, waardoor het geslachte product goed weg loopt. Dat komt onder andere doordat er geen kip uit Oekraïne wordt aangeboden. Tegelijk is dat ook iets dat slachterijen bezig houdt, want de sympathie voor het in oorlog geraakte land is groot in Europa. Daarmee is er een kans dat de beperkende maatregelen die tot dan toe voor import in de EU golden, weggenomen worden.

De vraag is hoe zich dat gaat ontwikkelen. Hoeveel productie is er nog? Hoeveel is er nodig voor eigen consumptie en hoeveel resteert er dan voor export? De vleesprijs is historisch hoog en door wegvallende graanexporten is er een overdaad aan voergrondstoffen in het land, waardoor het goed denkbaar is dat het de productie en export van kip weer zou willen opvoeren.

Slachterijen profiteren

Maar ook de Nederlandse slachterijen profiteren van de goede vraag. De vraag naar verse kip is zo groot dat ondanks dat de lijnen goed bezet zijn, slachterijen goed leeg komen. En ook de handel in diepvriesproducten loopt goed. Dus ook die buffer wordt nu benut en weer vrij gemaakt.

De contractprijzen volgen al weken de oplopende voerkosten. Om te zorgen dat vleeskuikenhouders blijven opzetten, lijkt de lichte stijging van de contractprijzen nog niet voorbij. Maar daarbij zullen weken met een plusje ook worden afgewisseld met weken waarop de noteringen stabiel blijven. De verschillende contractprijzen zullen daarbij wat naar elkaar toe trekken. Voorlopers zullen minder hard stijgen, waar achterblijvers vaker een plusje laten zien.

De Belgische ABC-prijs blijft voor de tweede opeenvolgende week op rij ongewijzigd op € 1,26 per kilo. De VCN deed dat deze week ook op € 1,12 per kilo, maar die gaat naar verwachting volgende week wel weer een stapje omhoog maken.

Prognose: stabiel tot een kleine plus.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer