Doorgaan naar artikel

Vraag- en aanbodzijde fysieke graanmarkt rustig

Graan in opslag. Het aanbod graan op de fysieke markt is rustig, mede omdat telers de graan prima in opslag hebben zitten. - Foto: Ronald Hissink

Graan in opslag. Het aanbod graan op de fysieke markt is rustig, mede omdat telers de graan prima in opslag hebben zitten. - Foto: Ronald Hissink

De voertarwenotering op de graanmarkt in Groningen noteert deze week stabiel op € 204 per ton. Ook de EU-voertarwenotering van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) daalde € 1 naar € 219 per ton. De prijsstijging zit aan het plafond.

De verwerkende industrie vraagt weinig, omdat ze goed zijn ingedekt voor december en voor een deel ook januari. Telers hebben graan in de opslag liggen en geen haast om te verkopen. Dat maakt dat het aan zowel vraag- als aanbodzijde rustig is. Het sentiment op de termijnmarkten is altijd wat gevoeliger dan op de fysieke markten. De maaltarwenotering voor het meest verhandelde contract (maart) stond begin december op de Parijse termijnmarkt op € 205,25 per ton. Dat is € 6,50 lager dan een week eerder.

Gunstiger weer

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) meldde dinsdag 1 december dat 46% van de wintertarwe in een goede tot uitstekende conditie verkeert. Dat is een stijging van 3% vergeleken met een week eerder. Volgens een poll gehouden door persbureau Reuters gingen investeerders uit van een tussenstand van 43%. De weersomstandigheden zijn verbeterd in de belangrijke teeltgebieden waar een tekort aan water heerst.

Meer tarwe beschikbaar

Hoewel de tarweopbrengsten wereldwijd over het algemeen matig zijn, komt de opbrengst van wintertarwe in Australië uit op 31,2 miljoen ton voor seizoen 2020-‘21. Dat stelt het Australische overheidsbureau Abares. Deze oogstopbrengst komt in de buurt van het 2016-record van 31,8 miljoen ton. Dat zorgt ook voor druk op de internationale marktprijzen.

Russisch exportquotum

Een ander drukkend effect op de graanmarkt is dat het Russische exportquotum vanaf 15 januari 2021 tot de volgende oogst mogelijk wordt verhoogd. Op het internationale toneel kocht Egypte deze week 170.000 ton tarwe, waarvan 110.000 ton uit Rusland en 60.000 ton van Oekraïense oorsprong. De verwachting is dat binnenkort een nieuwe tender wordt uitgeschreven, aangezien de behoefte groot is.

Prognose: prijsdruk.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin