Vraag naar afdekproducten nog groot

21-09 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

De vraag naar afdekproducten voor maiskuilen maakt dat de markt voor bijproducten wat krap aanvoelt.

Toch lijkt de grootste hitte op de markt wat weg te ebben, door onder andere wat prijsstijgingen in de verschillende producten in de afgelopen weken. Aardappelpersvezels zijn beschikbaar, maar dat houdt niet over. Leveranciers die vaste afspraken hebben met melkveehouders, geven deze voorrang boven de kopers die het voor afdek willen gebruiken.

Beschikbaarheid bierbostel

Ook de beschikbaarheid van bierbostel is niet ruim, waardoor afnemers over het algemeen rekening moeten houden met oplopende levertijden. De bietencampagne is vorige week gestart en de opbrengstramingen blijven boven het vijfjarig gemiddelde.

Op dit moment is perspulp uitverkocht. In de fritesindustrie blijven aardappelsnippers krap in aanbod, maar heeft een recente prijsverhoging van aardappelsnippers wat meer evenwicht in vraag en aanbod gebracht.

Maisoogst in volle gang

De maisoogst vordert in veel gebieden van Nederland gestaag. In Zuid- en Oost-Nederland is al veel mais in de kuil gekomen, maar in Groningen en Friesland staat nog veel op het land. De vraag naar verse mais is er wel, maar de mais is soms lastig te krijgen en de kwaliteit wisselt flink. De genoemde prijzen lopen uiteen van € 2,50 tot € 2,80 per procent droge stof. De handel in hooi en stro is heel rustig. Prijzen blijven stabiel. Door de droogte is de vraag naar ingekuild gras wel groot.

Prognose: gelijke tot licht stijgende prijzen.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer