Vraag naar bloemkool krabbelt op

De daghandel voor bloemkool zit in de lift.

Vorige week bleef de prijs voor de zessen nog hangen rond 50, 55 cent, zonder dat er veel handel was. Vanaf maandag 21 september liep de prijs op tot bijna een euro op woensdag voor de sortering X6.

Vraag vanuit heel Europa

Deze week is er vraag vanuit heel Europa, wordt vanuit de handel opgemerkt. Was de prijs nog 80 à 90 cent in het begin van de week, in het midden van de week was dat opgelopen tot 88 à 97 cent op de Belgische veilingen. Mogelijk dat de prijzen nog verder zullen oplopen, omdat het aanbod beperkt zal blijven. Dat is een gevolg van de hitteperiode in augustus met extreem hoge temperaturen. Daardoor stelde de plant de ontwikkeling van de bloem uit.

Kleinere aanvoer

De verwachting is dat dit effect nog wel even merkbaar zal blijven, in de vorm van een kleinere aanvoer. Hoelang dat uitstel nog doorwerkt, is lastig te voorspellen. Sommige bronnen rekenende er in het midden van de week op dat het aanbod nog wel zo’n 10 dagen onder druk zal staan.

Tegenover de genoemde prijsvorming, blijven de genoteerde prijzen bij The Greenery (vooralsnog) achter. De Vlaamse veilingen BelOrta en REO weten de prijsvorming in de particuliere handel kennelijk beter te benaderen.

Supermarkten

Bloemkool kost bij supermarktketen Dirk € 1,89 en bij AH € 2,09. Hoogvliet, Jumbo, Plus en Vomar zitten daar midden tussen in met een prijs van € 1,99. Jumbo en AH adverteren ook met wat ze aanduiden als ‘kleine bloemkool voor € 1,79 per stuk.

Prognose: (iets) oplopende prijs. Daarna volgt een inhaaleffect met een hoger aanbod.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.