Vraag naar ethanol drijft suikerprijs op

31-05 | |
Braziliaans suikerriet. Hogere opbrengsten suiker in Brazilië, China en Rusland zullen de lagere opbrengsten in India en Oekraïne ruimschoots compenseren, is de verwachting. - Foto: Reuters
Braziliaans suikerriet. Hogere opbrengsten suiker in Brazilië, China en Rusland zullen de lagere opbrengsten in India en Oekraïne ruimschoots compenseren, is de verwachting. - Foto: Reuters

De afgelopen weken is de suikerprijs gestegen. De notering voor het augustus-contract op de termijnmarkt in Londen staat maandag 30 mei op € 574,70 per ton (€ 528).

De notering voor het eerst aflopende contract staat daarmee bijna 9% hoger dan een maand geleden.

De wereldwijde suikerexport kan volgend seizoen 2022-’23 dalen tot ruim 63 miljoen ton volgens het Amerikaanse landbouwministerie USDA. De daling komt voornamelijk doordat de Indiase uitvoer lager wordt ingeschat, op 5,2 miljoen ton suiker.

Suiker omgezet in ethanol

Voor het huidige seizoen staat de uitvoer van suiker uit India op 8,8 miljoen ton. Een groter gedeelte van de suikerrietproductie zal naar verwachting worden omgezet in ethanol. Dat meldt het Amerikaanse landbouwministerie in het tweejaarlijkse Markets and Trade-rapport over suiker, dat eind vorige week is verschenen.

De wereldwijde suikerproductie zal naar verwachting in 2022-‘23 toenemen tot 182,9 miljoen ton. Vergeleken met het huidige seizoen stijgt de verwachte suikerproductie in 2022-’23 met 1,7 miljoen ton. Hogere opbrengsten in Brazilië, China en Rusland zullen de lagere opbrengsten in India en Oekraïne ruimschoots compenseren, is de verwachting.

De productie van de grootste suikerproducent in de wereld, Brazilië, neemt volgens het USDA toe naar 36,4 miljoen ton in 2022-‘23. De verwachting is dat de productiemix suiker/ethanol gelijk blijft aan die van het voorgaande seizoen: voor 45% suiker en 55% ethanol.

Geen impact oorlog op suikerrietoogst

Door de hoge brandstofprijzen blijft ethanol interessant. De oorlog in Oekraïne heeft geen grote impact gehad op de huidige Braziliaanse suikerrietoogst, omdat mestaankopen voorafgaand aan de invasie hebben plaatsgevonden.

Het verbruik is ook verhoogt naar een nieuw record van 179 miljoen ton. Voor het huidige seizoen staat het verbruik op 175 miljoen ton. China, India, Indonesië en Rusland zullen komend seizoen de belangrijkste groeimarkten zijn qua verbruik.

Prognose: stevige suikerprijs.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer