Vraag naar goede, grove uien houdt notering gelijk

16-06 | |
Sorteerders kiezen ervoor om minder uien van de oude oogst te verwerken. - Foto: Ruud Ploeg
Sorteerders kiezen ervoor om minder uien van de oude oogst te verwerken. - Foto: Ruud Ploeg

Het is merkbaar dat er gezocht wordt naar heel goede partijen uien, die mooi grof zijn.

Vandaar ook dat de beurs in Emmeloord deze week de notering voor gele zaaiuien 60% grof gelijk houdt op € 14 tot € 16 per 100 kilo. Voor gele uien 30% grof wordt € 0,50 lager genoteerd op € 13 tot € 14. De fijnere partijen zijn moeilijker te verkopen. Daarom ging de stemming van rustig naar flauw. Er is duidelijk meer aanbod dan vraag.

Lees verder onder de grafiek

Kwaliteit uien achteruit door warme weer

De kwaliteit van de uien gaat momenteel harder achteruit door het warme weer. Het aanbod mindere kwaliteit wordt matig in de markt opgenomen. Hogere tarrapercentages maken dat het sorteren van de uien meer tijd kost. Mede hierdoor kiezen sommige sorteerders ervoor om minder uien van de oude oogst te verwerken.

Het aanbod oude oogst is er, de uien in de grond staan er prima bij en dat maakt dat de interesse voor de nieuwe oogst nog niet heel groot. Wat betreft aankopen voor de nieuwe oogst wordt de kat uit de boom gekeken.

Verwerkers en sorteerders hebben het niet heel druk. De afzet loopt redelijk op dezelfde voet door als vorige week. De laatste exportcijfers van het GroentenFruit Huis, die tot en met eind mei gaan, laten zien dat het rustiger wordt met 14.292 ton uien in week 21. Wat jaarlijks het geval is deze tijd van het jaar. Al met al zijn ruim 1,2 miljoen ton uien afgezet in week 28 2021 tot en met week 21 2022. Linksom of rechtsom vinden de uien elke seizoen wel een plekje. De vraag is alleen voor welke prijs en waar naartoe.

Prognose: flauwe stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer