Vraag naar rode uien zorgt voor levendige handel

28-11-2019 | |
Oogst van rode uien. - Foto: Henk Riswick
Oogst van rode uien. - Foto: Henk Riswick

De goede vraag naar rode uien zorgt er deels voor dat het druk is op de uienmarkt.

Verwerkers en sorteerders hebben de handen vol om alle aanvragen te verwerken. Dat heeft voor een groot deel te maken met India. Dat land heeft een tegenvallende eigen oogst, waardoor geen uien worden afgezet. De vraag naar rode uien vanuit Azië is dan ook zeer sterk.

Daarnaast zijn Afrikaanse landen uien aan het inslaan voor de feestdagen. Het duurt ongeveer een dag of 10 om een boot vanuit Nederland naar Senegal te verschepen. De baalprijzen ondervinden dan ook een opwaartse druk naar € 19.

De telersprijzen voor gele uien 30% grof is breder geworden. De beurs in Emmeloord noteert 25 cent lager voor gele zaaiuien 30% grof op € 10 tot € 13,50 per 100 kilo. Voor uien 60% grof wordt 50 cent hoger genoteerd op € 11 tot € 14 per 100 kilo. De telersprijs voor rode uien stijgt zowel voor 30% als 60% grof.

Goede afzet middelmaat rood

De vraag naar rode uien voor de maat 60/80 is normaal voor deze tijd van het jaar. Maar de vraag naar middelmaat uien is door verschillende Aziatische landen momenteel erg goed. De voorraad rode uien lijkt nog prima te zijn.

De afzet begon het huidige seizoen relatief laat, mede omdat nog lang Egyptische rode uien op de markt waren.

Ook voor de langere termijn worden rode uien gekocht. Voor levering januari is € 28 per 100 kilo betaald. Het gaat dan wel om gecertificeerde partijen geschikt voor de supermarkt.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer