Doorgaan naar artikel

Vraag naar tarwe beheerst graanmarkt

Oogst van tarwe. - Foto: Canva

Oogst van tarwe. - Foto: Canva

Stevige vraag naar tarwe, in ieder geval voor de korte termijn, heeft de prijzen opgedreven, zowel op de termijnmarkt als in de fysieke handel. De graanmarkt staat sterk onder invloed van de neiging tot voorraadvorming, dan wel veilig stellen van aanvoer.

De termijnmarkt in Parijs sloot vrijdag de week af met een prijs van € 195,00 voor het tarwecontract mei 2020. Dat was € 3,75 meer dan de vrijdag daarvoor. De prijs schommelde de hele vorige week, met een top van € 197,75 op de woensdag. Het niveau is momenteel het hoogste sinds eind januari. De maisprijs, we spreken over het contract juni 2020, is sinds begin dit jaar langzaam afgegleden naar een prijs die bijna € 10,00 lager staat en blijft ondanks licht herstel nu hangen rond € 168,00.

Voor het eerst aflopende tarwecontract (mei 2020) op de termijnmarkt in Chicago geldt eveneens dat er een sterke stijging was de vorige week en dat de maisprijs nauwelijks verbetert. In de VS is de graanmarkt in afwachting van de prognoses voor de aanplant van mais en soja. Bekendmaking van deze gegevens is 31 maart.

Lees verder onder de grafiek.

Hogere prijzen voor sojabonen

Op de fysieke markt stijgen alle graanprijzen en ook die van sojabonen, zo blijkt uit de indexen van de International Grains Council. Overigens zijn de stijgingen niet extreem. De stijging van de tarweprijs steunt op goede vraag wereldwijd en heeft ook te maken met plannen van zowel Rusland als Oekraïne om hun export aan banden te leggen. Rusland gaat deze waarschijnlijk quoteren om de beschikbaarheid in eigen land veilig te stellen. Dit is nog niet bevestigd, maar volgens financieel-economisch persbureau Bloomberg heeft Rusland in het verleden de markt regelmatig opgeschud met afzetbeperking, onder meer door middel van exportheffingen of een verbod op uitvoer.

Russische tarwe aantrekkelijker voor buitenlandse inkopers

Hogere prijzen tarwe in Rusland

Tekorten zijn er niet in Rusland, ondanks een verkooppiek in de levensmiddelenhandel, maar de binnenlandse prijzen van tarwe stegen wel in de afgelopen maanden. Door verzwakking van de roebel werd Russische tarwe aantrekkelijker voor buitenlandse inkopers. Bloomberg meldt ook dat exportvergunningen voor agrarische producten, zoals tarwe, even worden vastgehouden door de verantwoordelijke Russische instantie Rosselkhodznadzor, totdat de overheid een beslissing heeft genomen over exportbeperking.

Lees verder onder de tweet.

Visie graanmarkt Agritel

Marktburau UkrAgroConsult meldt dat de Russische regering de graanexport voor de periode april tot en met juni wil beperken tot maximaal 7 miljoen ton. De overheid heeft geen afzonderlijke hoeveelheden genoemd voor tarwe, mais, gerst en rogge. De graanmarkt is afgaande op de visie van Agritel vast gestemd voor de korte termijn, omdat veel landen zich willen verzekeren van voldoende aanvoer. Het is echter de vraag of ze dat kunnen volhouden. Ook werken logistieke problemen in havens en overslagplaatsen nu nog prijsopdrijvend.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin