Vraag naar varkens makkelijk ingevuld

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Aan slachtrijpe varkens is geen gebrek op dit moment. Het is niet zozeer dat de handel niet loopt, meer een capaciteitsvraagstuk.

Handelaren verwijzen naar verminderde opname door slachterijen, en de slachterijen wijzen erop dat aanbieders duwen. “Ze willen ze allemaal kwijt en melden extra dieren aan.” Het totale aantal slachtingen in ons land zit al een aantal weken stabiel rond 330.000 varkens per week. Van de paasweek zijn de getallen nog niet bekend. Die week zal een lagere productie kennen door het uitvallen van een slachtdag.

Van Rooi Meat

Ook klinkt in de markt dat Van Rooi Meat de productie verlaagt, omdat het bedrijf de export naar China mist en het terugkrijgen van het exportcertificaat langer duurt dan verwacht. De slachterij in Helmond zou op 85% van zijn productiecapaciteit gaan draaien. Van Rooi was voor het sluiten van dit artikel niet bereikbaar voor commentaar. Op de notering van de slachterij heeft het geen invloed. Die blijft staan op € 1,48 per kilo geslacht gewicht.

De Duitse slachterijen worstelen met capaciteitsverlies door corona-uitbraken onder het personeel. Dat zet vooral de zeugenmarkt onder druk. De varkensprijs blijft ook deze week zijn stabiele koers voortzetten op € 1,50 per kilo geslacht gewicht.

Ook in ons land maken de vleesvarkensnoteringen pas op de plaats. De DCA-beursprijs blijft staan op € 1,54 per kilo en Vion komt opnieuw uit op € 1,67 (€ 1,532 ex btw) per kilo. Ook de slachterijen die op woensdag noteren blijven staan: Compaxo en Van Rooi Meat op € 1,48, Pali Group op € 1,49 en Westfort op € 1,47 per kilo geslacht gewicht.

Deze en volgende week zijn weer volle werkweken, waardoor het overschot niet zal groeien. Voortzetting van de stabiele varkensprijs is de meest voor de hand liggende koers.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.