Vraag naar zwaardere ooien matig

14-01-2020 | |
RVO.NL kreeg meer aanvragen dan dat er budget is voor graasdierpremies. - Foto: Bart Nijs
RVO.NL kreeg meer aanvragen dan dat er budget is voor graasdierpremies. - Foto: Bart Nijs

De prijzen voor ooilammeren doen een stap terug op de veemarkt in Leeuwarden.

Dat de noteringen voor de ooilammeren €2,50 per dier moet inleveren heeft vooral te maken met een slechte vraag naar de zwaarste ooien. Deze dieren worden veelal verkocht aan Franse en Duitse inkopers, maar die hadden weinig interesse. Handelaren wijzen naar de import van karkassen uit Engeland als belangrijkste oorzaak voor de mindere vraag van de Fransen en Duitsers.

Prijzen €2,50 lager

Door de prijsverlaging van €2,50 per dier komt de notering voor de zwaarste ooien (boven 20 kilo) uit op €87,50 tot €95 per dier. De lichtere ooien brengen na de prijsdaling €80 tot €90 per dier op. De noteringen voor de ramlammeren en slachtschapen kwamen op de markt van dinsdag 14 januari niet van hun plek. De zwaarste rammen (boven 25 kilo) leveren nog altijd maximaal €117,50 op.

Rustige bedoening

Over het algemeen zagen marktdeelnemers dat de handel behoorlijk rustig was dinsdagochtend. Er waren niet heel erg veel afnemers en dat maakte dat de rammen en schapen moeizaam prijshoudend werden verkocht. Volgens handelaren hebben grossiers grote moeite om tegen de huidige prijzen nog wat aan de dieren te verdienen. Dat geeft prijsdruk met zich mee.

Hoe de prijzen zich de komende weken gaan ontwikkelen, is volgens handelaren moeilijk in te schatten. Enerzijds speelt de aanvoer een belangrijke rol, terwijl aan de andere kant de prijzen van de karkassen die vanuit Engeland naar het Europese vasteland bepalen hoe de vraag zich ontwikkelt. Een hogere prijs lijkt er in ieder geval niet in te zitten.

Prognose: maximaal stabiel.

Meer prijsinformatie over schapen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer