Doorgaan naar artikel

Vraag uienmarkt lijkt genormaliseerd

Sorteren van uien. De drukte die er in andere jaren vlak voor het paasweekend is, lijkt dit jaar wat minder te zijn - Foto: Ruud Ploeg

Sorteren van uien. De drukte die er in andere jaren vlak voor het paasweekend is, lijkt dit jaar wat minder te zijn - Foto: Ruud Ploeg

Het hamstergedrag van leveranciers voor Europese supermarkten lijkt voorbij en de vraag naar uien is genormaliseerd.

De markt trekt voor verschillende verwerkers en sorteerders halverwege deze week een beetje aan, nadat vorige week een terugslag kwam na twee drukke weken. Het hamstergedrag van leveranciers voor Europese supermarkten lijkt voorbij en de vraag is genormaliseerd.

Beurs Emmeloord noteert lager voor uien

De drukte die er in andere jaren vlak voor het paasweekend is lijkt dit jaar wat minder te zijn, omdat eerder in maart al meer uien zijn afgezet naar supermarkten. Volgende week is er door het lange paasweekend een korte werkweek, waardoor het automatisch drukker aanvoelt. Maar het is niet enorm druk. De beurs in Emmeloord noteert deze week dan ook lager voor uien bij een flauwe stemming.

Retail versus overzeese afzet

De drukte bij verwerkers en sorteerders hangt sterk samen met of er geleverd kan worden aan de retail. Supermarkten blijven goed aan de markt, mede omdat de horeca is gesloten. De afzet voor overzeese bestemmingen is rustig en bij sommige exporteurs is het daardoor erg stil. Baalprijzen staan wat onder druk, waardoor overzees makkelijker zaken kunnen worden gedaan. Ook lijkt de beschikbaarheid van containers beter te worden.

Maar Marokko en Senegal hebben eigen oogst, waardoor minder uien naar bijvoorbeeld Mauritanië gaan. Bij sommige overzeese verwerkers zijn de kleinere maten uien blijven staan met als gevolg prijsdruk op deze maatsortering. De bandbreedte van de baalprijzen is dan ook breed met € 20 tot € 25 per 100 kilo met uitschieters naar beneden en boven.

Prognose: stabiel tot lagere prijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin