Vraag uit België ontlast vleeskuikenmarkt

25-06-2020 | |
Foto: Reina de Vries
Foto: Reina de Vries

Door de tropische temperaturen geldt het hitteprotocol. Transporteurs laden minder dieren op een vrachtauto en ook op slachterijen worden de nodige maatregelen genomen.

Het zorgt er bovendien voor dat pluimveehouders graag dieren kwijt willen, om wat ruimere hokbezetting te krijgen. Het aanbod van lichte kuikens is deze week daardoor ruimer dan afgelopen weken. Dat is de reden dat de Barneveldse notering voor lichte vrije kuikens minder hard stijgt dan van zware dieren. Waar de lichte 1 cent plussen, krijgen de zware er 3 cent bij om in lijn te blijven met noteringen in omringende landen. Dat trekt de notering voor beide gewichtklassen gelijk op € 0,82 tot € 0,84 per kilo (inclusief btw).

Belgische slachterijen

Het zijn daarbij vooral de Belgische slachterijen waar de vraag vandaan komt. Waar in Nederland een matte stemming heerst en veel meer wordt geruild dan kip bijgekocht, is de productie in België harder gedaald. Belgische slachterijen vullen nu de gaten met kip uit Nederland. De Belgische notering voor vrije kuikens staat net iets hoger dan de Nederlandse, op € 0,81 tot € 0,83 exclusief btw.

Slachterijen minder somber

Op de Nederlandse markt is er de lust om meer te slachten dan contractueel verplicht er niet. Toch zijn slachterijen minder somber dan afgelopen weken. Het lagere aanbod van leverende kip doordat minder is opgezet, maar ook omdat de markt hier wordt ontlast met kip die naar België gaat, neemt ook het aanbod van geslacht product af. Daardoor komen slachterijen beter leeg en lopen de laatste kilo’s hen niet voor de voeten in de verkoop. Door het goede weer, wordt een stijging van de consumptie verwacht. Dat ondersteunt de vraag. Bovendien merken slachterijen dat door de versoepeling van de regels klanten ook geleidelijk aan weer terug komen of meer gaan bestellen. Dat betekent niet dat er een jubelstemming is, maar wel opluchting omdat daardoor aan prijsherstel gewerkt kan worden.

Doordat deze week extra uitgeladen is en kippen wat trager groeien door de hitte, verwachten pluimveehouders dat het aanbod van zware kuikens volgende week terugloopt. Die zullen daardoor volgende week in trek zijn.

Prognose: stabiele prijs

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer