Vraag verse mais groter dan ingeschat

De algehele ruwvoerpositie leek beter dan vorig jaar. Toch is de vraag naar verse mais groter dan vooraf ingeschat.

De maisoogst staat op het punt van beginnen. Veel boeren zijn deze week aan het graskuilen, om zich daarna direct op maisoogst te storten. De kwaliteit en de opbrengst in de regio’s onderling verschillen sterk. Het drogestofpercentage van de mais is door de afgelopen warme dagen flink gestegen. De vraag naar mais op stam lijkt toch groter uit te vallen dan aanvankelijk werd ingeschat. Melkveehouders willen toch net wat meer zekerheid naar de winter toe. De prijzen liggen nu nog tussen de € 1,45 en € 1,60 per procent droge stof per ton. Maar zodra de oogst echt losbarst, stijgen de prijzen, is de verwachting.

Vraag bijproduceten neemt toe

De vraag naar bijproducten voor het afdekken van mais neemt daardoor ook weer toe. De afgelopen weken was het vrij rustig en moesten de leveranciers meer moeite doen de bijproducten te verkopen. Vanaf deze week komt daar toch weer doorstroming in. Bierbostel is goed voorradig, maar was moeilijker te plaatsen doordat al veel melkveehouders waren voorzien. Van aardappelpersvezels is de beschikbaarheid goed. Ook dit product is zeer geschikt voor afdek. Het aanbod van stoomschillen en aardappelsnippers blijft achter, doordat fabrieken niet volop draaien.

Nauwelijks strohandel

In de strohandel is het rustig. Kopers willen de prijs niet betalen, waarop verkopers het stro in de schuur laten liggen. Dus komt er pas handel als er meer wordt betaald.

Prognose: Bijproducten stabiel, verse mais en stro duurder.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.