Vraag vloeibare zuivel wat rustiger, lagere prijzen

06-01 | |
RMO haalt melk op bij een melkveehouder. - Foto: Herbert Wiggerman
RMO haalt melk op bij een melkveehouder. - Foto: Herbert Wiggerman

De markt voor vloeibare producten is deze week iets rustiger dan een week eerder, toen het na de kerst weer flink aantrok.

Aanbieders zijn nog steeds terughoudend, maar de vraag neemt ook wat af vanuit de retail. Tevens speelt corona in het productieproces een grote rol, waardoor de vraag terugloopt. De prijs voor room zakt naar € 6,65, wat nog steeds een prima prijs is. De hitte lijkt in ieder geval even uit de markt te zijn.

Concentraat zakt ook in prijs

Dat geldt eveneens voor mageremelkconcentraat: het prijsniveau zit nu op € 3, nadat het ook nog even voor € 3,20 is verhandeld. Het aanbod rauwe melk blijft klein, maar de prijs zet door de voorzichtige vraag een stapje terug naar zo’n 48 cent per kilo. De melkproductie neemt toe, maar dat gaat op een langzaam tempo. En we hebben nog niet met echte kou te maken gehad die de productie extra drukt.

De botermarkt is vast en de prijs beweegt tussen € 5.800 en € 5.900 per ton. Met de huidige roomprijzen begint het interessant te worden voor fabrikanten om boter te produceren.

Kaas

Ook voor kaas is de markt erg vast. De kaasvoorraden zijn nog steeds laag, waardoor het huidige prijsniveau goed is vast te houden. Kopers die hebben gewacht op ontspanning van de markt, moeten nu op een hoog prijsniveau doorpakken. Goudse folie stond lange tijd op € 4,30, maar prijzen richting € 4,40 worden ook al genoemd.

Melkpoeders

Dat er minder melk de kaasbakken in gaat is ook al goed te merken aan de prijs van weipoeder, waar zelfs al rond de € 1.250 per ton voor wordt betaald. Andere poeders zijn eveneens duur, en prijzen zijn nauwelijks in beweging. De Verenigde Staten nemen de markt voor mageremelkpoeder langzaam over met lagere prijzen, maar Europese producenten maken geen aanstalten meer te produceren en de markt terug te winnen. Prijzen die worden genoemd liggen tussen € 3.300 en € 3.500.

Prognose: vloeibaar stapje terug, andere producten duur.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer