Vraagdruk houdt aan op bijproductenmarkt

28-09 | |
Aardappelpersvezel - Foto: Ronald Hissink
Aardappelpersvezel - Foto: Ronald Hissink

De situatie op de bijproductenmarkt is niet veel anders dan vorige week. De vraag naar afdekproducten is nog steeds groot, door de maisoogst die in delen van het land nog volop bezig is.

Handelaren in bijproducten steken op het moment veel tijd in het plegen van telefoongesprekken richting afnemers doordat leveringen op zich laten wachten. Zodra de meeste mais is ingekuild, wordt de vraag snel minder en lopen levertijden terug.

Krappe beschikbaarheid

De beschikbaarheid van aardappelpersvezels is door de vraag naar afdek krap. Ook voor bierbostel worden oplopende levertijden gemeld. Tarwegistconcentraten zijn deze week over de hele linie met 10 cent per procent drogestof gestegen. Dat geldt ook voor Corngold, dat inmiddels € 3,45 per procent drogestof kost. De beschikbaarheid van restproduct uit de fritesindustrie is nog steeds klein. Doordat aardappelen nog nieuw zijn, is de schil dun en wordt veel van de aardappel gebruikt in de hoofdstroom. Zodra aardappelen ouder worden, komt er meer product vrij om te voeren. Andere producten als voeraardappelen en wortelen zijn lastig verkrijgbaar.

Mais goed gevraagd

In de ruwvoerhandel is de vraag naar mais nog groot. Ook in kuilgras is er handel. De vraag, maar ook het aanbod van weidehooi is maar klein, terwijl de vraag naar stro rustig doorloopt. De prijzen van tarwe- en gerstestro liggen op het moment op hetzelfde peil.

Prognose: aanhoudende hoge prijzen.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer