Doorgaan naar artikel

Vreba Melkvee in de clinch met LNV over fosfaatrechten

Vreba Melkvee in het Limburgse Vredepeel is het grootste melkveebedrijf van Nederland, met ruim 2.500 koeien. - Foto: Hans Prinsen

Vreba Melkvee in het Limburgse Vredepeel is het grootste melkveebedrijf van Nederland, met ruim 2.500 koeien. - Foto: Hans Prinsen

Vreba Melkvee ligt overhoop met ministerie van Landbouw (LNV) over fosfaatrechten. Het grootste melkveebedrijf van Nederland in Vredepeel, met ruim 2.500 koeien, beschouwt zichzelf als knelgeval omdat het minder fosfaatrechten heeft gekregen dan het bedrijf nodig heeft.

Die benodigde fosfaatrechten moeten nu elders vandaan komen. Om dat te financieren is al grond verkocht, evenals fosfaatrechten. In plaats daarvan wordt nu een deel van de fosfaatrechten geleased.

Investeren in fosfaatrechten

Het melkveebedrijf wil verder investeren in innovaties op het gebied van milieuvriendelijke stallen (waarin emissies van ammoniak en methaan vergaand worden gereduceerd), melk- en mestverwerking. Dat is echter alleen mogelijk als Vreba Melkvee niet zoals nu het geval is ook veel moet investeren in fosfaatrechten, betoogde hun advocaat Joost de Rooij van Linssen Advocaten maandag bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Wat Vreba Melkvee vooral dwarszit is dat LNV wel een garantstelling heeft gegeven voor een omvangrijke lening die nodig was voor uitbreiding en verduurzaming van het melkveebedrijf, terwijl mogelijke maatregelen om de fosfaatreductie te beperken toen al in de lucht hingen.

Garantstelling van LNV

LNV heeft indertijd een garantstelling van € 2,5 miljoen verstrekt, zodat Vreba de benodigde financiering rond kon krijgen. Hierna was de NIBC Bank bereid om Vreba Melkvee een lening te geven van € 24 miljoen. In de ogen van het melkveebedrijf kreeg het met die garantstelling ook groen licht voor uitbreiding van LNV.

Het ministerie moet in deze zaak out of the box-denken, aldus Vreba-advocaat De Rooij. Hij pleit voor een ontheffing voor het melkveebedrijf, waardoor het niet hoeft te investeren in fosfaatrechten, maar dat geld kan steken in innovaties. De innovaties bij Vreba Melkvee zouden een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem en ook het wereldvoedselprobleem, aldus het melkveebedrijf en hun adviseur Peter Smeets.

LNV voelt niets voor zo’n ontheffing. Dat het bedrijf na de peildatum voor fosfaatrechten in 2015 grote investeringsverplichtingen is aangegaan, is in de ogen van het ministerie de eigen verantwoordelijkheid. “Vreba had kunnen en moeten weten dat dit hen stevig in de wielen zou gaan rijden.”

Beroep op knelgevallenregeling

Vreba Melkvee heeft eerder een beroep gedaan op de knelgevallenregeling bij het fosfaatreductieplan. Dit verzoek werd afgewezen door LNV. Het CBb was het toen met LNV eens. Het melkveebedrijf kreeg hoge heffingen opgelegd omdat het meer koeien had en aanhield dan op basis van het fosfaatreductieplan was toegestaan. In totaal werd er ruim € 500.000 aan heffingen opgelegd. Wel is er een betalingsregeling met LNV afgesproken voor de heffingen die Vreba moet betalen.

Het CBb doet naar verwachting in september uitspraak in deze zaak.

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin