Vrees voor 10% van Britse aardappeloogst

18-11-2019 | Laatste update op 28-04 | |
Foto: ANP - Foto: "OLI SCARFF"
Foto: ANP

Het Britse aardappelschap AHDB Potatoes vreest dat rond de 10% van de nog niet geoogste aardappelen verloren gaat door de overvloedige regenval.

Die heeft er in een aantal grote aardappelgebieden toe geleid dat landerijen helemaal onder water staan.

In Midden-Engeland is in oktober 175% van de ‘normale’ neerslag gevallen. In Schotland, waar het meeste pootgoed wordt geteeld, bleef de neerslag beperkt tot het normale peil.

“In grote delen van het land zijn de velden doordrenkt of soms overstroomd. Het rooien is eind oktober en begin november dan ook bijzonder moeizaam verlopen, als het al mogelijk was om op de akkers te komen.”

Lees verder onder de tweet

Op goed gedraineerde grond was het tussen de buien door nog wel mogelijk te oogsten, elders moeten de aardappelen vermoedelijk als verloren worden beschouwd. “We krijgen steeds meer berichten van boeren die hun gewas maar laten voor wat het is. Er heerst daarom veel onzekerheid over de 11% van de aardappelen die nog op het veld staat.”

Opbrengst per hectare gemiddeld 47 tot 49 ton

Mede door die ontwikkelingen komt de gemiddelde opbrengst voor het hele land naar schatting uit op 47 tot 49 ton per hectare. Per bedrijf loopt de opbrengst uiteen van 17 tot 75 ton per hectare. De kwaliteit laat in veel gebieden ook te wensen over. Vooral aardappelen waar water op heeft gestaan zijn risicovol, aldus AHDB Potatoes.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen