Doorgaan naar artikel

Vriend en ‘vijand’ samen in protest

Foto: Danielle van Coevorden/Ton Kastermans Fotografie

Foto: Danielle van Coevorden/Ton Kastermans Fotografie

Boeren laten zien dat ze ook zonder trekkers hun punt kunnen maken.

Langzaam rijdend gaan boeren in de auto naar De Bilt. Traptrekkers vastgeknoopt op het dak, aanhanger vol strobalen, of met vlaggen en spandoeken om kenbaar te maken dat het toch echt geen gewoon verkeer was op de snelweg. Het te langzaam rijden op de snelweg komt sommigen op een boete te staan, maar daar blijft het dan ook bij. Het eerste boerenprotest zonder trekkers laat zien dat boeren ook zo hun punt kunnen maken.

Maatregel van tafel

Boeren gingen gisteren massaal richting het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor de protestactie tegen het stikstofbeleid en de omstreden krachtvoermaatregel. De sprekers op het podium tijdens de landelijke actie van Farmers Defence Force (FDF) waren het roerend eens: de krachtvoermaatregel is de slechtste ooit en moet van tafel.

Dat wordt beaamd door een reeks boeren, een veearts, politici en zelfs milieuactivist Johan Vollenbroek (MOB). FDF-voorzitter Mark van den Oever stelde de boeren de gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers. Daar maakt een handjevol boeren gebruik van. Met name Vollenbroek en Annie Schreijer-Pierik, CDA-parlementariër in Brussel, konden op kritische vragen rekenen.

Toegangswegen naar RIVM geblokkeerd

Het protest vond plaats in De Bilt, op een steenworp afstand van het pand van het RIVM. De toegangswegen naar dat gebouw werden aan de vooravond al afgesloten met legervoertuigen. De actielocatie op de Biltse Rading bood plek aan 2.000 boeren, rekening houdend met de corona-regels, waar FDF en de gemeente de boeren meermaals op moet wijzen. De focus lag naast de krachtvoermaatregel op de rekenmethodes van het RIVM. De boeren betichten het instituut van politieke keuzes bij het maken van de stikstofberekeningen.

Lees ook: Boerenprotest: ‘Zorgen om toekomst van de sector’

Bijval voor Van Keimpema

De meeste sprekers worden beloond met instemmend gejoel. Vooral de oproep van FDF-‘strijdvrouw’ Sieta van Keimpema tot het negeren van de krachtvoermaatregel, kan op veel bijval rekenen. “We hebben toen ingestemd met minder fosfaat in het veevoer en dat ging ook niet goed. Elke afgekalfde koe moet je een fosfaatbolus toedienen. Dat gaan we niet met eiwit doen. Dus per 1 september: burgerlijke ongehoorzaamheid.”

Elke afgekalfde koe moet je een fosfaatbolus toedienen. Dat gaan we niet met eiwit doen. Dus per 1 september: burgerlijke ongehoorzaamheid

Sieta van Keimpema, Farmers Defence Force

De actiedag zal er niet voor zorgen dat de maatregel van tafel gaat, dat besef heeft FDF-bestuurslid Jos Ubels, nog voor het actieterrein vol staat met boeren. “Heel Nederland weet nu wel wat die maatregel inhoudt en snapt waarom de boeren het niet zien zitten. Dat is winst. Als het publiek achter ons staat, wordt het steeds lastiger om die maatregel door te laten gaan.”

Vollenbroek: boeren moeten niet bij RIVM zijn

De vijand van de vijand is je vriend, dus zocht FDF de overeenkomsten tussen de boeren en milieuactivist Johan Vollenbroek. Volgens Vollenbroek zijn de boeren bij het RIVM aan het verkeerde adres, zoals het instituut zelf ook voorafgaand aan het protest liet weten. In de ogen van Vollenbroek moeten de boeren met hun grieven ook naar Brussel. Een Achterhoekse boer nodigt hem daarop uit om mee te gaan op de trekker als zo’n protest er komt.

Aan het eind van de demonstratie vraagt Van den Oever het publiek: “Moet de veevoermaatregel van tafel? Moet het RIVM eens fatsoenlijk z’n huiswerk gaan doen? En gaan we door met gas geven?” Op alle vragen stemmen de boeren luidkeels in.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin